Вт. 30 Квітня 2024

Базарну чорницю перевірили на радіонукліди, результат журналістів здивував

Кореспондентка “Сьогодні” Алла Чиж придбала на столичних ринках чорницю і вирішила занести її в лабораторію для перевірки на радіонукліди. Адже не секрет, що Держпродспоживслужба регулярно інформує про знайдений у ягоді Цезій-137. Він спричиняє людському здоров’ю неабияку шкоду.

Для перевірки журналістка купила чорницю на традиційних ринках і на стихійному, із сертифікатом та без. В усіх точках продажу ціна на ягоду була єдиною – 90 грн/кг.

Висновок спеціалістів вразив колектив “Сьогодні”. Всі зразки чорниці виявилися “чистими”, ягоду можна вживати. Це перший такий результат перевірки для редакції за останні кілька років. До слова, допустима норма цезію для дикої чорниці висока – 500 бекерелів на кілограм. Для фермерської ягоди – тільки 70 бекерелів.

Найчистішою виявилася ягода з ярмарку на Печерську – 24 Бк/кг. У чорниці з Лук’янівського ринку виявили майже 135 Бк/кг. Ягода зі стихійного ринку біля офіційного базару показала 181 Бк/кг. Найгірший результат – у чорниці, купленої возі метро Лісова – 218 Бк/кг. Це в межах норми, але і безпечної таку ягоду не назвеш.

Водночас в соцмережах люди нарікають на велику кількість радіоактивних ягід, які були зібрані у забруднених через Чорнобильську аварію територіях. Також українці скаржаться на численні стихійні ринки, де чорницею торгують без жодних довідок і санітарного контролю.

Джерело “Сьогодні”.


Залишити коментар