Часте споживання рамену може скоротити тривалість життя
Ілюстративне фото з мережі.
У Японії провели масштабне когортне дослідження, яке виявило зв’язок між частим вживанням локшини рамен і підвищеним ризиком передчасної смерті серед чоловіків. Результати опублікували у виданні Journal of Nutrition, Health and Aging (JNHA), повідомляє ukr.media.
У науковому проєкті, який тривав у префектурі Ямагата, взяли участь понад 6700 людей віком від 40 років. Вчені спостерігали за їхнім харчуванням і станом здоров’я упродовж тривалого часу. З’ясувалося, що чоловіки, які їли рамен щонайменше двічі на тиждень, мали на 67% вищий ризик смерті від усіх причин, ніж ті, хто споживав його рідше разу на місяць.
Також саме у чоловіків спостерігали підвищену смертність від серцево-судинних захворювань. При цьому у жінок такого зв’язку виявлено не було.
Учасники, які часто їли рамен, зазвичай мали й інші нездорові звички – куріння, вживання алкоголю, надмірну вагу та хронічні хвороби. Проте дослідники врахували ці чинники, і навіть після цього зв’язок між споживанням рамену та смертністю залишався стійким.
Найнебезпечнішим, за словами науковців, виявилося повне споживання бульйону з локшиною. Саме у тих, хто випивав його до останньої ложки, ризик смерті від серцевих хвороб був найвищим. Причину вбачають у надмірній кількості солі та жирів, які збільшують навантаження на серце і судини.
Автори публікації наголошують, що їхнє дослідження має спостережний характер, тобто не доводить прямого причинно-наслідкового зв’язку. Проте висновки дають підстави вважати часте споживання рамену потенційним фактором ризику для чоловіків середнього та старшого віку.

Залишити коментар