Сб. 22 Березня 2025

Чому фермери відмовляються від червоношкірих сортів картоплі

Фото з відкритих джерел.

Головний агроном кластеру «Картопля», компанії «Контінентал Фармерз Груп» Василь Болехівський заявив, що нестача вологи в умовах зміни клімату змусила найбільшого виробника картоплі в Україні – «Контінентал Фармерз Груп» відмовитися від червоношкірих сортів картоплі, на яких парша дуже помітна.

Про це пише «Плантатор».

«Парша теж нажаль не долається агрохімією. Єдиний метод – полив і ранній термін садіння, коли вологи більше. Парша інфікує картоплину, коли та зав’язується на підземному столоні. Якщо в цей період багато вологи – парші не буде. У суху погоду у більшості випадків – навпаки. На різних сортах картоплі вона проявляється по різному. Тому ми не вирощуємо червоношкірі сорти. На них парша дуже псує товарний вигляд бульб, в той же час продукція з паршею на білій і жовтій шкірці не так втрачає товарність», – сказав Болехівський.

Посушливі роки, як 2024-й, стають справжньою проблемою для картоплі й щодо розвитку альтернаріозу.

«Тут слід діяти захисними засобами на випередження – до початку змикання рядків. Ситуацію ускладнює наявність сортів, які дуже-дуже чутливі до альтернаріозу», – зазначив він.

Ще одна чутлива проблема картоплі – бактеріальна хвороба чорна ніжка, додає експерт. Вона з’являється здебільшого якщо насіння вирощувалося у мокрих умовах, наприклад, у дощовий сезон, і подолати її хімічно практично неможливо.


Залишити коментар