
Україна заборонила імпорт тварин і продукції з Угорщини

Ящур найбільше вражає ВРХ. Фото з відкритих джерел.
Спалах ящуру серед тварин зафіксовано на території Угорщини.
Про це повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів із посиланням на дані Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та Європейського Союзу.
У зв’язку з цим Держпродспоживслужба запровадила заборону на ввезення в Україну з Угорщини таких вантажів:
- тварин, чутливих до вірусу ящуру;
- генетичного матеріалу;
- сировини та продуктів тваринного походження від сприйнятливих видів тварин.
«Такі заходи вжито для запобігання занесенню збудника ящуру на територію України. Держпродспоживслужба та її територіальні органи здійснюють постійний контроль епізоотичної ситуації», — підсумували у відомстві.
Як розпізнати ящур?
Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та ЦВО, звертає увагу на те, що ящур — це гостре висококонтагіозне вірусне захворювання, яке переважно вражає велику рогату худобу, свиней та інші парнокопитні види, але також може інфікувати деякі види диких тварин.
Хвороба, як правило, дуже швидко поширюється. Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Особливу увагу слід звернути на характерні симптоми — афти в ротовій порожнині, язиках, вимені та кінцівках, слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборти, загибель молодняку та зниження молочної продуктивності.
При підозрі на хворобу необхідно терміново звертатися до Держпродспоживслужби або ветеринарної лікарні.
Залишити коментар