Фахівець розповів, що вплинуло на зростання цін на яйця
Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко заявив, що у вересні – жовтні були об’єктивні причини зростання оптово-відпускних цін виробників на яйця: збільшення основних виробничих витрат і зростання собівартості продукції. Ще одна причина — наслідки збитковості сектору в весняно-літній період.
Про це пише AgroPortal.ua.
“Додатково до цього маємо посилення сезонного фактору, який суттєво впливає на ціноутворення на ринку яєць. Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (більше 50%)”, -сказав він.
Експерт зазначив, що найдешевшими промислові яйця зазвичай бувають у весняно-літній період, що пов’язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону харчування та умов зберігання яєць у період дії підвищених температур.
“Складні та обмежені умови вимагають більш високої оборотності даної продукції в торгівлі, що змушує продавця йти на зниження відпускних цін”, – сказав він.
За його словами, ріст виробництва яєць у господарствах населення у весняно-літній період також призводить до зниження як від промислових виробників, так і споживчих цін на яйця курячі. І, навпаки, зі зменшенням виробництва яєць у домогосподарствах населення в осінньо-зимовий період ціни промислових виробників збільшуються.
Залишити коментар