Авдіївську кашу готують в “подушках”
Рецепт авдіївської каші був майже втрачений у радянські часи. А тепер він внесений у список нематеріальної культурної спадщини України. За переказами місцевих, її точно готували у другій половині ХІХ століття. За допомогою старожилів завідувачка Авдіївського народного музею історії Тетяна Переверзева відродила старовинний рецепт.
Інгредієнти:
- Рис круглозернистий – 1 склянка
- Яйця курячі – 10 шт.
- Вершки 10% – 3 склянки
- Масло вершкове – 250 г
- Цукор – 3 ст. ложки
- Сіль – до свого смаку
Спосіб приготування:
Рис потрібно добре промити, а потім проварити в окропі 1-2 хвилини. Воду зливаємо, а крупу просушуємо на рушнику.
Далі візьміть жирне молоко або вершки. Можна брати навпіл. Молоко потрібно закип’ятити, додати до нього дрібку солі, половину цукру та вершкове масло. А потім всипати просушений рис. Все разом варити до 5 хвилин.
Далі збиваємо яйця з другою половиною цукру до отримання однорідної маси. Цю суміш рівномірно вливаємо в кашу і постійно помішуємо, щоб не утворилися грудочки. Чим однорідніше буде консистенція – тим краще. Всю суміш доводимо до кипіння, але не доварюємо до готовності рису.
Доходити каша має в подушках. Каструлю зі стравою буквально загортають у ковдри, обкладають подушками та ставлять доходити в тепле місце на 2-3 години.
Коли каша буде готова, її розгортають. Структура має бути дуже ніжною, рисинки практично не відчуваються. Подають авдіївську кашу з розтопленим маслом, а прикрашають вишнями чи родзинками.
Залишити коментар