Перевернутий банановий пиріг – десерт для гурманів
Цей смачний десерт готується з додаванням ряжанки, що робить тісто вологим та надає йому трохи кислуватого смаку із пряженим відтінком, ідеться в рецепті на сайті Picante Cooking.
Інгредієнти:
100 грамів цукру;
50 грамів вершкового масла;
30 мл рому чи коньяку;
4 банани, розрізані навпіл уздовж;
180 грамів борошна;
30 грамів какао;
1,5 ч.л. розпушувача;
½ ч.л. кориці;
150 мл ряжанки або кефіру кімнатної температури;
120 грамів масла кімнатної температури для тіста;
2 яйця, кімнатної температури;
120 грамів коричневого чи білого цукру;
1 ч.л. ванільного екстракту чи ½ пакетика ванільного цукру;
вершки 33% для подачі.
Спосіб приготування
Візьміть сковорідку, що можна використовувати й на плиті, і в духовці. Висипте у неї цукор і прогрівайте, помішуючи час від часу, допоки цукор не розтопиться і не набуде бурштинового відтінку. Після цього додайте в цукор ром і масло, і вимішуйте та прогрівайте далі, доки затверділа від холодних інгредієнтів карамель знову не стане рідкою. Викладіть на карамель банани зрізом донизу, заклавши все дно сковорідки.
Для тіста помістіть у глибоку миску чи чашу планетарного міксера вершкове масло та цукор і добре розітріть. Продовжуючи розтирати масло з цукром, введіть по одному яйця, і влийте ванільний екстракт. Не припиняючи збивати тісто, додайте ряжанку чи кефір.
В окремій мисці змішайте всі сухі інгредієнти. Додайте їх до вологої частини й добре вимішайте. Накрийте тістом банани у сковорідці, розподіляючи його лопаткою так, щоб банани були вкриті тістом повністю.
Поставте пиріг до розігрітої до 180 градусів духовки та випікайте 35-40 хвилин, доки зубочистка, встромлена по центру пирога, буде виходити сухою.
Дістаньте пиріг з духовки й залишити на 10 хвилин в сковорідці. Після цього обережно відділіть ножем тісто від країв сковорідки. Накрийте сковорідку великою тарілкою і переверніть. За потреби, постукайте по дну сковорідки, щоб пиріг випав.
Якщо у вас немає сковорідки, в якій можна смажити й пекти, можна приготувати пиріг у застеленій пергаментом формі, але не роз’ємній. Зробіть карамель на сковорідці й перелийте її у форму, куди викладете банани й тісто.
Залишити коментар