Рецепт відомого польського пляцка “Пані Валевська”
Цей пляцок складається з декількох шарів коржів, ніжного крему, начинки з джему і солодкого безе. За легендою, його назвали на честь однієї з коханих Наполеона – польської аристократки пані Валевської.
Інгредієнти:
200 грамів джему зі смородини;
50 грамів волоських горіхів чи мигдалю;
220 – 250 грамів борошна;
100 грамів вершкового масла;
1 чайна ложка розпушувача;
50 грамів цукру;
3 жовтки.
Меренга:
120 грамів цукрової пудри;
4 білки;
половина столової ложки крохмалю.
Крем:
250 мілілітрів молока;
50 грамів цукру;
ванільний цукор до смаку;
1 столова ложка крохмалю;
1 столова ложка борошна;
1 жовток;
100 грамів вершкового масла.
Приготування:
У глибоку миску висипте більшу частину борошна, розпушувач і м’яке вершкове масло. Перетріть інгредієнти виделкою, після чого додайте цукор і жовтки. Замісіть тісто, додаючи борошно, яке залишилося. Розділіть тісто на 2 частини.
Деко застеліть пергаментним папером і викладіть тісто. Рівномірно розподіліть його по поверхні. Сформуйте два коржі. Можна також зробити один великий корж і розрізати його вже після випікання.
Для меренги яєчні білки добре збийте. Додайте цукрову пудру, продовжуючи збивати суміш. Всипте крохмаль і акуратно перемішайте.
Розігрійте духову шафу до 180 градусів. Зверху на тісто ложкою викладіть джем. Далі на джем акуратно викладіть меренгу і посипте подрібненими горіхами. Випікайте коржі близько 40 – 50 хвилин.
У невелику каструлю вилийте молоко. Далі додайте цукор, ванільний цукор, крохмаль, борошно і жовток. Ретельно все перемішайте і варіть на слабкому вогні до загусання. Постійно помішуйте суміш, щоб не допустити пригорання. Після того, як суміш загусне, зніміть з вогню і дайте охолонути. Після цього в збите вершкове масло поступово додайте крем, продовжуючи збивати.
Вийміть коржі з духовки й дайте їм охолонути. Дуже акуратно намастіть один із коржів кремом, а другий корж покладіть зверху. Після чого поставте торт в холодильник на кілька годин або на ніч.
Залишити коментар