Пт. 18 Жовтня 2024

На Чернігівщині розташована унікальна пасіка з вуликами з очерету

фото-скрін з відео

Фото-скрін з відео Суспільного

У Чернігівській області родина Хромєєвих вже п’яте покоління займається бджільництвом, поєднуючи традиційні методи з сучасними технологіями. Їхня пасіка вирізняється використанням екологічних вуликів з очерету та унікальними підходами до догляду за бджолами. Розповідає Суспільне Чернігів.

Масштаби та особливості пасіки Хромєєвих

Пасіка родини Хромєєвих розташована на двох дворах – власному та орендованому, що знаходяться поруч. На цій території розміщено 150 вуликів, а ще 50 знаходяться на виїзній пасіці у сусідньому селі Воскресенське. Особливістю цієї пасіки є використання вуликів, виготовлених з очерету.

Анатолій Хромєєв, пасічник у п’ятому поколінні, пояснює переваги таких вуликів:

“Це найлегший вулик, пустий важить лише 4 кг, тоді як традиційні дерев’яні вулики можуть важити 30-36 кг”.

Перші очеретяні вулики родина почала виготовляти шість років тому, шукаючи бюджетну альтернативу деревині.

Технологія виготовлення очеретяних вуликів

Процес виготовлення вуликів з очерету досить простий та ефективний. Стінки вулика виготовляються за допомогою саморобного пресу, який складається з рейок та гвинта. За словами Анатолія, “буквально за 3-4 хвилини виготовляється стінка вулика вагою 300-400 г”.

Матеріал для вуликів заготовляють взимку, починаючи з 15 січня. Хромєєви їздять по всьому району, вибираючи найкращий та найрівніший молодий очерет. Окрім очерету, для облаштування вуликів використовують також рогіз, який кладуть на рамки – цю технологію Анатолій перейняв від свого прадіда.

Особливості догляду за бджолами та виробництво меду

У кожному вулику Хромєєвих живе близько 80 000 бджіл української степової породи. Під час викачки меду Анатолій використовує цікавий метод: додає у димар сухий хрін, що допомагає у профілактиці паразитарних захворювань та заспокоює комах.

Для відбору меду використовують спеціальну технологію:

“Ми відбираємо тільки верхні рамки, у кожному вулику їх по 11 на ярусі”, – пояснює пасічник.

Мед качають у власному дворі за допомогою автоматичної медогонки. За словами Анатолія, “за рік один вулик в середньому приносить від 50 до 60 кг меду”.

Минулого сезону родина викачала близько двох тон меду.

Раніше ми писали про те, що тростянецький фермер створив та запатентував безрамковий вулик (відео).


Залишити коментар