Пт. 28 Червня 2024

Літні теплиці знижують ціни на томати в Україні

томати

Ілюстративне фото з мережі

Ринок томатів в Україні демонструє сезонні коливання цін, що відображають зміни в обсягах пропозиції та попиту. Аналітики проєкту EastFruit відзначають початок традиційного літнього зниження цін на цю продукцію, пов’язаного з масовим надходженням томатів з літніх теплиць.

В Україні почали знижуватися ціни на томати

Українські комбінати змушені знижувати ціни на томат. Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, початок масової реалізації томату з літніх теплиць спричинив зниження цін на дану продукцію практично по всій території країни.

Фактори впливу на ціноутворення томатів

В умовах, що склалися, спроби місцевих тепличних господарств утримати колишній рівень цін супроводжувалися зниженням темпів збуту, внаслідок чого вони змушені були вдатися до негативних цінових коригувань. Так, на сьогодні великі тепличні комбінати готові відвантажувати томати по 48-65 грн/кг ($1,18-1,60/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Порівняння з минулорічними показниками

Таке зниження цін експерти проєкту називають традиційним сезонним явищем, оскільки щороку в другій половині червня на ринок починають масово надходити томати з літніх теплиць. Проте, в аналогічний період минулого року, тепличний томат в Україні продавали в середньому на 18% дорожче, ніж сьогодні, хоча тоді ціна на місцеві томати знижувалася більш істотно, ніж зараз.

Раніше ми писали про те, що зміна клімату впливає на ціни вина, оливкової олії, кави та какао.


Залишити коментар