Пт. 28 Червня 2024

На Вінниччині почали вирощувати міскантус

"Слонова трава" на Вінниччині: аграрії планують використовувати міскантус для виробництва пелет та підстилки для тварин.

Міскантус

Міскантус, ілюстративне фото з мережі

На Вінниччині розпочато інноваційний агропроект з вирощування міскантусу, відомого як “слонова трава”. Ця багаторічна культура має значний потенціал для виробництва біопалива та підстилки для тварин, а також сприяє відновленню ерозійних ґрунтів. Проект демонструє перспективи диверсифікації сільського господарства України та розвитку зеленої енергетики. Про це пише Суспільне Вінниця.

Перші кроки у вирощуванні міскантусу на Вінниччині

Цьогоріч у селі Кам’яногірка на Вінниччині вперше висадили міскантус, багаторічну траву, яку в народі називають “слонова трава”. Аграрії задіяли під цю культуру 12 гектарів поля.

Про це Суспільному розповів Вадим Кричковський, співзасновник ТОВ “МІСКАНТУС ТЕХНОЛОДЖИ”.

“Головне для цієї культури у перший рік захистити її від бур’янів і щоб навесні були опади для нарощення кореня. Вона не потребує живлення. У неї немає ні шкідників, ні хвороб”, — пояснив Вадим Кричковський.

Особливості догляду та переваги “слонової трави”

Міскантус невибагливий у догляді, не потребує живлення, не має шкідників та хвороб. Його можна збирати протягом 20 років методом скошування.

Поле засіяне міскантусом, фото Суспільне Вінниця
Поле засіяне міскантусом, фото Суспільне Вінниця

Цю культуру Вадим Кричковський вирощує разом із Вячеславом Шершуном. За словами голови фермерського господарства, ця культура насичує ґрунт гумусом. Тож, посадили її на земельній ділянці, яка зазнала змін у структурі.

“У нас є багато земель, які не хороші під вирощування сільськогосподарських культур та підлягають ерозії через дощі. Міскантус підходить для того, щоб захистити землю від ерозій”, — додав В’ячеслав Шершун, голова фермерського господарства “Дзялів”.

Вадим Кричковський та В'ячеслав Шершун перевіряють стан поля, який засіяний міскантусом, фото Суспільне Вінниця
Вадим Кричковський та В’ячеслав Шершун перевіряють стан поля, який засіяний міскантусом, фото Суспільне Вінниця

Економічний потенціал: від біопалива до підстилки для тварин

Вирощувати міскантус планують для виробництва паливних пелет та як підстилку для тварин.

“Починаючи з третього року ми щорічно можемо збирати врожай до 20 тонн сухої біомаси методом скошування та тюкування”, — підкреслив Вадим Кричковський.

“Ця культура буде перероблятися у гранули, які потім будуть іти на підстилку чи енергетичну вже під споживача. Наш споживач сьогодні – Європа”, — розповів В’ячеслав Шершун.

Станок виробляє пелета, фото Суспільне Вінниця
Станок виробляє пелета, фото Суспільне Вінниця

Якщо міскантус дасть хороший урожай, наступного року під нього виділять 200 гектарів.

Раніше ми писали про те, що у село Радовичі завезли оленів з Прибалтики.


Залишити коментар