Сб. 28 Вересня 2024

Назвали закупівельні ціни на малину

малина

Фото з відкритих джерел.

На українському ринку замороженої малини вже озвучують перші ціни на закупівлю ягоди. Про це розповіли аналітики EastFruit.

Як зазначається, анонсовані ціни часто суттєво різняться залежно від регіонів. У Центрі та на Заході вони дещо вищі. Водночас на Вінниччині та Хмельниччині вартість малини для заморозки мінімальна.

Так, фермерам готові платити за ягоду:

  • у Львівській області — 42-44 грн/кг;
  • в Київській і Житомирській областях — 45-50 грн/кг;
  • у Хмельницькій та Вінницькій областях — 35 грн/кг.

«Ситуація, що склалася в енергосистемі України, різко підвищує ризики заморожувальників, які, очевидно, намагатимуться закладати в ціну закупівлі дедалі вищі витрати на електроенергію. Крім того, найімовірніше вони намагатимуться продавати продукцію «з коліс», тобто не будуть її зберігати довго, що також негативно впливатиме на ціну», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Попри це аналітики запевняють, що можливості для підвищення закупівельної ціни на малину для заморозки в Україні існують.

«Річ у тім, що вартість збирання малини у 2024 році, за нашими оцінками, зросте в середньому до $0,50/кг. Крім того, вже зараз багато виробників відчувають величезну нестачу робочої сили. Також, світові ціни на заморожену малину високих категорій якості зараз формуються ближче до $3/кг. В Україні ж середня маржа заготівельників за останні роки коливалася в межах $1,2/кг. Навіть з урахуванням нових ризиків, теоретично сьогодні вони можуть платити за великі гуртові партії малини щонайменше $1,5/кг або близько 60 грн/кг», — пояснили в EastFrui.

На аукціон виставили хлібокомбінат


Залишити коментар