Пт. 21 Червня 2024

“Горіхова справа” потребує навичок

горіхи

Сучасні сорти горіхів витісняють застарілі. Фото з архіву "Високий замок".

В Україні зростає кількість охочих вирощувати горіхи. Серед них — Олег Валько, який займається такими насадженнями вже понад 10 років. За цей час добре вивчив особливості цих дерев і прагне створити їм якнайкращі умови.

Починав із 20 горіхів у селі Волі-Жовта­нецькій Львівського району. Поступово кількість насаджень збільшувалася (в тому числі й завдяки коштам грантової програми).

Тепер ентузіаст ділиться досвідом із початківцями. Тим, хто хоче закладати сад, радить починати з аналізу ґрунту, добору саджанців, які приживаються в регіоні.

Їздив на виставки за кордон

У нього ростуть відомі сорти з Франції та США, що вважаються кращими. Чо­ловік їздив за кордон, брав участь у виставках, дослу­хався до порад тамтешніх фахівців.

За словами господаря, горіхи можна садити будь-коли, усе залежить від регіо­ну. Якщо клімат засушливий, мало дощів, то, звичайно, краще робити це восени. На заході країни, де не бракує опадів, беруться за справу на­весні.

Однак недостатньо поса­дити дерево. Важливий фа­ховий догляд. Лише тоді бу­дуть хороші результати.

Горіх потребує правиль­ного формування крони, а в перші два роки — проведення зелених операцій та весня­них обрізок. Такі заходи слід закінчити за п’ять років. Зго­дом тільки видаляють сухі і зламані гілки.

Для саду оберіть Овату

Для домашнього садів­ництва Олег Валько реко­мендує сорти Овата, Рубін, Карпатіка-Коголничану. Пригадує, як кілька років тому збирав перший урожай горішків Овата, що виявили­ся дуже смачними.

2019 року герой нашої роз­повіді завдяки державній під­тримці висадив саджанці сор­ту Піщанський. Вони успішно пережили травневі примо­розки та у місячному віці сформували зав’язі. Ці ново­утворення ґазда обірвав (для посилення росту деревець). І всім радить робити таке ж.

Згодом продовжив закла­дати горішник на інших пло­щах. Обирав як українську, так і іноземну селекцію, екс­периментував.

Загалом, господар на власному досвіді переко­нався, що сучасні інтенсивні сорти (для прикладу, Чанд­лер, Лара, Фернор, Серр, Піщанський), котрі роками показують високі результати та мають попит на ринку, по­винні повністю замінити за­старілі різновиди.

Одне з питань, яким на­разі активно займається самовідданий чоловік, — пе­реробка горіхів. Тепер воно надзвичайно актуальне.


Залишити коментар