Нд. 17 Листопадаа 2024

В Україні почали діяти нові правила для м’ясопереробників

м’ясо

Ілюстративне фото з мережі

Турбота про якість та безпечність харчових продуктів – один з пріоритетів для розвиненої держави. Україна, крокуючи шляхом євроінтеграції, невпинно наближається до високих стандартів ЄС, у тому числі в галузі виробництва м’ясної продукції. Нещодавно Мінагрополітики затвердило важливий наказ, який вводить нові вимоги до передзабійного та післязабійного ветеринарного контролю тварин.

Відповідний документ № 1032 «Про затвердження Вимог до передзабійного та післязабійного огляду тварин, у тому числі забитих за межами бійні» зареєстрований Мін’юстом.

Крок до гармонізації із законодавством ЄС

Документ розроблено спільно з експертами EU4SaferFood за участю спеціалістів Держпродспоживслужби, відповідно до вимог законодавства Європейського Союзу.

Введення в дію наказу забезпечить:

  • вдосконалення механізмів державного контролю за виробництвом та обігом м’яса;
  • виконання Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС;
  • епізоотичне  благополуччя в  Україні;
  • збільшення обсягів міжнародної торгівлі м’ясом.

Застосування нових вимог, зокрема,  дозволить вчасно встановити небезпеку та хвороби, які впливають на придатність м’яса для вживання. Також виявити загрози для здоров’я та благополуччя тварин та використання заборонених речовин.

м’ясо забій
Фото Мінагрополітики
м’ясо забій
Фото Мінагрополітики
м’ясо забій
Фото Мінагрополітики

Терміни чинності

Норми наказу вводяться в дію через рік з дня введення в дію Закону України від 04 лютого 2021 року №1206-IX «Про ветеринарну медицину».

Наказ Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 07 червня 2002 року № 28 «Про затвердження Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» втрачає чинність.

Отже, затвердження нового наказу – закономірний крок на шляху імплементації угоди про асоціацію. Він демонструє прагнення України інтегруватися до високих стандартів Євросоюзу та піклуватися про якість і безпечність харчових продуктів для своїх громадян.

Раніше ми писали, що виробники свинини орієнтовані на українського споживача.


Залишити коментар