Мигдаль з Хмельниччини холодні весни не лякають
Весна – примхлива пора року, здатна принести як ласкаве тепло, так і крижані обійми заморозків. Але для мигдалю на Хмельницьких теренах ці капризи природи аж ніяк не є перешкодою. Завдяки досвідченим місцевим садівникам, ця культура успішно акліматизувалася і плідно розквітає, незважаючи на холодний прийом весняних місяців. Про секрети такої стійкості розповідає agrotimes.ua з посиланням на журнал “Садівництво по-українськи”.
Секрет стійкості
За словами Анатолія Лаби, відомого селекціонера та садівника з Хмельниччини, вирощувати мигдаль у цьому регіоні можна лише завдяки щепленню на спеціальні підщепи. Молдавські й кримські сорти прищеплюють на маньчжурський персик, а гібридні форми – на карликові, середньорослі або сильнорослі види.
Весняне випробування
Холодні весни стали своєрідним випробуванням для мигдалю на Поділлі. Гібридні форми, які розпускаються вже на початку квітня, часто не встигають запилитися через відсутність комах у цей період. А от молдавські та кримські сорти, що цвітуть на два тижні пізніше, лишають шанс для бджіл і джмелів запилити частину квітів.
Морозостійкі красені
“Нормальним вважається запилення навіть 5% квітів кримського мигдалю”, – ділиться Лаба.
Попри весняні заморозки до -3…-4°С, сорти Делон і Нікітський-2240 демонструють стійкість та дають понад двісті плодів з одного дерева. Хмельницькі садівники довели, що завдяки грамотному підбору сортів та підщеп, ця культура здатна витримати холодний прийом весни.
Підсумовуючи, можна стверджувати, що мигдаль на Поділлі – не розкіш, а цілком життєздатна реальність. Секрет його успішного вирощування криється у виборі правильного поєднання сортів і підщеп та досвіді місцевих садівників. Тож навіть найхолодніші весни не здатні зупинити цвітіння цієї чудової культури.
Раніше ми писали про те, що замість льону — гарбузи: на Чернігівщині аграрії переходять на нові культури.
Залишити коментар