Пн. 29 Квітня 2024

На Волині жінка висадила 74 сортів томатів

Волинянка Наталія Боярчук із села Гірка Полонка Боратинської громади колекціонує культурні рослини.

Цьогоріч жінка зібрала нову колекцію томатів і висадила 74 сорти. З її слів, загалом має понад тисячу різних культур — від салатів до картоплі. Томати ранніх і пізніх сортів, говорить господиня, сіяла, починаючи з 24 лютого до 17 березня. Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

«Тут у нас «Сержант Пеппер», «Шоколадне серце Рейнхарда» і «Червоний вуголь». Тут «Сибірський банан», «Казанова» і «Черевички». Це останній томатик сорту «Жираф», його побив град, але він зарубцювався і зберігся до цієї пори. Цей томатик «Монгольський карлик» можна вирощувати в горщику, в кого немає городу», – говорить волинянка.

Щоб не плутатися, де яка розсада, кожен горщик жінка підписує.

«Тут знаходиться у рівних долях ґрунт із компостної ями та два види купленого ґрунту з нейтральним рівнем PH. Біле — це агроперліт. Обов’язково додаю золу, просіюю. Важливо – це шкарлупа яєць. Помилка багатьох, що вони її просто дроблять ті кидають в ґрунт, але вона не встигає розкластися і не дає поживи рослинам», — каже господиня.

Город біля дому господиня Наталія використовує для розсади, однак більшість культур, зокрема гарбузи й кабачки, висаджує в полі.

«Цю ділянку тримаю під посадку квасолі, навіть тички не прибираю. А тут навмисно посаджені карликові дерева, щоб не займали багато місця», – розповідає вона.

Біля своєї ділянки Наталія Боярчук облаштувала компостну яму, куди скидає органічні рештки з кухні, послід від тварин тощо, де все перегниває і пізніше використовується як добриво.

«Тут свіже, ось так виглядає, а через 3-4 роки буде виглядати так: ось виглядають ці всі хробаки каліфорнійські, переробляють увесь цей компост», – говорить волинянка.

Для зручності й контролю розсади Наталія Боярчук має журнал, у якому веде облік усіх рослин.

Займаючись городництвом, говорить жінка, потрібно постійно вивчати сорти рослин, препарати, якими можна їх захищати від шкідників.

«Щоб не плутатися в тому, що посію – веду чіткий контроль: дати посіву. Головний мій помічник — це старший син і його побратими, і всі воїни, які дають мені змогу займатися цією справою, яку я люблю», – додала волинянка.


Залишити коментар