Пн. 29 Квітня 2024

Цікаві факти про банкноту 100 доларів 

Найчастіше зловмисники підробляють 100 та 50 доларові купюри. Про це свідчать дані Національного банку України. Щоби не потрапляти на гачок шахраїв долари слід купувати у перевірених обмінниках https://obmenka24.kiev.ua/

Справжня чи фальшивка?

Якщо ви вагаєтеся і не розумієте чи банкнота є справжньою, то ми підготували для вас кілька підказок. Чим особлива 100-доларова банкнота і на що звернути увагу, отож:

1. Колір

Купюра номіналом в 100 доларів має чорнило зі змінним кольором, яке можна побачити при нахилі купюри на 45 градусів. Число зміниться з мідного на зелене. В 100-доларових купюрах з правого боку від зображення Бенджаміна Франкліна є додаткова зміна кольору.

2. Рельєфний принт

На нових 100 доларів використано рельєфний принт на плечі Бена Франкліна. Проведіть пальцем по місці. Ви повинні відчувати текстуру. Якщо ні, то перед вами підробка.

3. Рожева смужка

Ліворуч від портрета Франкліна проходить вбудована нитка. Літери «США» і цифра 100 чергуються вздовж смуги, яку видно з обох боків банкноти. Якщо піднести купюру до УФ-світла, то смужка повинна світитися рожевим.

4. Водяний знак

Тримайте купюру до світла та знайдіть слабке зображення Бенджаміна Франкліна в білому овалі з правого боку. Ви можете побачити портрет водяного знака з обох боків купюри.

5. Мікродрук

Перевірте комір піджака Франкліна за допомогою лупи. Ви повинні побачити слова «Сполучені Штати Америки» дрібним шрифтом. Ви також маєте побачити «USA 100» навколо білого простору, який містить портрет. Слова «100 США» також мають з’явитися навколо пера з пірʼя праворуч від Франкліна.

6. Серійний номер

Серійний номер відображається у верхньому лівому та нижньому правому кутах. Якщо серійний номер не відповідає серії, то ви маєте справу з фальшивкою.

  • Якщо купюра серії 2009, то серійний номер повинен починатися з J.
  • Якщо купюра серії 2009A, то серійний номер повинен починатися з L.

7. Захисна стрічка

Праворуч від портрета Франкліна розміщена синя захисна стрічка. Ця стрічка 3-D. Перемістіть купюру вперед-назад і переконайтеся, що ви бачите число 100 і крихітні дзвіночки, що рухаються з боку в бік, коли ви рухаєте банкноту. Ця стрічка вплетена в папір, а не наклеєна. Відповідно, якщо синя стрічка відклеюється від купюри, то перед вами підробка.

А ви знали?

Ми зібрали для вас кілька цікавих фактів про 100-доларову купюру:

  • 100-доларова купюра є найдорожчою валютою США для друку через її елементи захисту. Вартість друку банкноти номіналом 1 долар становить лише 2,8 цента за кожну.
  • Перша 100-доларова купюра була надрукована в 1914 році.
  • Обличчя Бенджаміна Франкліна прикрашає цю банкноту з 1914 року. Відтоді валюта пройшла кілька перевипусків, але вона залишилася з незмінним портретом Бенджаміна Франкліна.
  • Вона має найдовший термін служби, ніж усі інші американські банкноти. Середній термін служби 15 років. Для порівняння, купюра в 1 долар зберігається в середньому 6,6 року, купюра в 5 доларів – 4,7 року, купюра в 10 доларів – 5,3 року, купюра у 20 доларів – 7,8 року, а 50-доларова – приблизно 12,2 року. 

Якщо ви хочете дізнатися за скільки гривень ви можете купити 100 доларів, перейдіть за посиланням https://obmenka24.kiev.ua/chf-uah.


Залишити коментар