Пн. 29 Квітня 2024

Весняна обрізка малини: основні правила

Навесні зазвичай дбають про садові дерева та кущі. У тому числі обрізають малину. Однак, конкретний термін для обрізання малини визначити важко через зміни погодних умов в різних регіонах України.

Найкраще це робити, коли температура повітря вдень стабілізується та не опускатиметься нижче +5ºС. Важливо також пам’ятати, що обрізати малину можна тоді, коли пагони ще не почали розпускатися. Коли починають рости бічні молоді гілки, обрізання варто припинити або ж перенести його на пізніше, пише Gazeta.ua.

Перше весняне обрізання малини слід проводити, як тільки зійде сніг. Зрізати варто всі підмерзлі та обламані пагони. Потрібно також обрізати верхівки здорових пагонів. Тоді у майбутньому вони дадуть гарний урожай.

Пошкоджені гілки зрізають аж на місці, де є здоровий вузол. Кущ малини має бути від одного до півтора метра у висоту, аби не гнути гілки при збиранні урожаю.

Важливо при обрізанні малини звертати увагу на низку факторів. Так, засохлі гілочки на верхівці є ознакою незрілих або обморожених паростків. Здорова гілка буде зеленою на зрізі, а “мертва” – коричнева та ламка.

Усі гілки потрібно вкорочувати на 10-20 сантиметрів. Оптимально в кущі має бути від п’яти до восьми гілок.

Якщо малина посаджена траншейним методом, на погонному метрі слід залишати не більше 14 – 16 добре сформованих пагонів з відстанню 20 – 25 сантиметрів між кущами.

У малиннику, висадженому шпалерним способом, залишають пагони через кожні 10 – 15 сантиметрів.


Залишити коментар