Пн. 29 Квітня 2024

Пенсії перерахують за новою формулою

З 1 березня в Україні буде проведено індексацію, але крім цього частині пенсіонерів перерахують виплати. Зміни торкнуться пенсіонерів у віці 65 років, які накопичили 30 років (для жінок) та 35 років (для чоловіків) стажу.

Розмір їхньої пенсії залежить від мінімальної зарплати в країні. Вона становить щонайменше 40% від мінімалки. Минулого року мінімальна зарплата не підвищувалася, тож пенсії не перераховувалися, а цього року заплановано подвійне підвищення зарплати, а отже, і пенсії.

Але не все так просто. З 1 січня розмір мінімальної зарплати зріс до 7100 гривень, багато пенсіонерів чекали перерахунку, але він не стався, влада відсунула це підвищення на березень. Тобто з березня пенсіонери у віці 65 років мають почати отримувати щонайменше 2840 гривень.

З 1 квітня мінімальна зарплата знову зросте і становитиме 8000 гривень. А це означає, що 65-річні пенсіонери мають отримувати від 3200 гривень на місяць.

Для розрахунку суми підвищення з березня розмір індексації рахують за формулою, прописаною в законі. Половину рівня інфляції за минулий рік додають до 50% середнього річного (враховують дані за останні три роки) показника зростання зарплат. Це близько 13% (таку цифру привселюдно озвучували і в Мінсоці, і в уряді), пише Обозреватель.

Звичайно, це не така і велика сума виходить, але набагато краще ніж нічого. Так, у 2023 році прожитковий мінімум та мінімальну зарплату в Україні не переглядали, тому пенсіонери з мінімальними пенсіями через інфляцію опинилися на межі, втративши купівельну спроможність.


Залишити коментар