Пн. 29 Квітня 2024

Китай претендує на третє місце в світі з виробництва молока

Китай близький до того, щоб стати третім за величиною виробником молока у світі, і це буде важливіше за його нинішній статус головного світового імпортера молочної продукції.

Згідно зі звітом Rabobank, незважаючи на високий рівень виробництва молока, за рахунок величезної кількості населення країни споживання молока на душу населення продовжує рости, що робить країну найбільшим імпортером.

Аналітики відзначають значну перспективу подальшого збільшення внутрішнього споживання на душу населення, яке наразі становить лише одну третину від середньосвітового показника. Rabobank прогнозує, що пропозиція молока в Китаї зросте з 41,5 млн т у 2023 році до 47,4 млн т еквіваленту рідкого молока (LME) до 2032 року з 1,5% середньорічним темпом зростання (CAGR) за обсягом.

Очікуване зростання річного попиту на 2,4% між 2023 і 2032 роками призведе до зростання споживання молочних продуктів до 62,2 млн т LME до 2032 року. У звіті йдеться про те, що Китай продовжуватиме відігравати значну роль на світовому молочному ринку, збільшуючи дефіцит імпорту, який за прогнозами, досягне 15 млн т LME у 2032 році.

За словами Мішель Хуан, молочного аналітика Rabobank, рівень самозабезпечення Китаю коливається між 70% і 80% і навряд чи суттєво зросте. Це означає, що внутрішнє виробництво молочної продукціі може не задовольнити зростаючий попит у довгостроковій перспективі.

Такі фактори, як витрати на виробництво, наявність землі та води, телиць і капіталу, а також державна політика впливатимуть на внутрішню пропозицію, тоді як ризики зниження попиту включають слабкіше зростання доходів, повільне економічне зростання та млявий споживчий попит.

Виробництво молока в Китаї сконцентровано в основному на півночі країни, а такі регіони, як Внутрішня Монголія та Хейлунцзян, утворюють пояс молочного скотарства. Розвиток молочної промисловості Китаю був зумовлений підвищеною увагою до продовольчої безпеки через геополітичні виклики.

Міністерство сільського господарства та сільських справ (MARA) у лютому 2022 року запровадило п’ятирічний план розвитку вітчизняного молочного сектору, наголошуючи на будівництві великих сучасних молочних ферм. З 2015 по 2020 рік частка китайського молочного стада на фермах із понад 1000 голів зросла з 24% до 44%, і очікується, що такі великі ферми будуть домінувати, складаючи 56% стада країни до кінця 2025 року.

Чехи вийдуть на протести через українських аграріїв


Залишити коментар