Виноград добре плодоносить на неродючих ґрунтах
Біологія виноградної рослини зумовлює її високу адаптивну здатність до ґрунтів. Іноді здається, що чим гірший і менш родючий ґрунт для інших культур, тим кращий він для винограду, заявив кандидат сільськогосподарських наук, співробітник ННЦ Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського Вадим Соловей.
Про це пише «Садівництво по-українськи».
За його словами, щебенювато-кам’янисті, вапнякові, зв’язно-піщані ґрунти — одні з найкращих для винограду.
“На піщаних ґрунтах Півдня, до речі, не було спалаху філоксери, що дозволяє вирощувати кореневласні рослини сортів, що дають якісніші ягоди. Зрозуміло, що садівник або фермер, який уже має свою землю, не зможе підібрати відповідні ґрунти. Проте виноград добре вдається на більшості ґрунтів, головне — щоб не було перезволоження та застою вологи, навіть у нижній частині профілю”, – каже науковець.
Вчений пояснив, що ціла низка гідроморфних ґрунтів, навіть осушених, для вирощування винограду не придатні, а саме: торфові, болотні, лучно-болотні, дерново-глейові, лучні, дерново-підзолисті глейові й ін.
Соловей заявив, що натомість найкращими є зв’язно-піщані та супіщані ґрунти борових терас річок.
“Вони раніше досягають стану фізичної стиглості, краще прогріваються і просихають після дощів, улітку їх температура вища, на таких ділянках рослини менше уражують грибні хвороби, що особливо важливо в органічному виробництві”, – заявив він.
На виведення найгострішого перцю у світі знадобилося 10 років
Залишити коментар