Нд. 28 Квітня 2024

На грошові перекази планують встановити ліміт

Нацбанк пропонує встановити ліміти сум і частоту транзакцій за реквізитами банківських карток, а також готівкові перекази, які проводяться за допомогою терміналів самообслуговування.

Про пропозицію НБУ розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За словами депутата, обмеження хочуть запровадити виключно на період дії воєнного стану для боротьби з маніпуляціями, пов’язаними з кодуванням транзакцій і тіньовими фінансовими операціями.

Відповідні зміни до поточного законодавства буде розроблено профільним підкомітетом Верховної Ради спільно з НБУ.

“Встановити на законодавчому рівні на період дії воєнного стану обмеження на здійснення фінансових операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, лімітами на суми транзакцій, їх кількості тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування”, – повідомив Гетманцев.

Згідно з його даними, цю пропозицію було озвучено 2 лютого, на засіданні податкового комітету парламенту під час доповіді НБУ про міскодінг і тіньові операції. Нацбанк повідомив про численні порушення, що сприяють проведенню електронних переказів, зокрема через термінали самообслуговування, у мільярдних обсягах.

У сегменті безготівкових платежів виявлено безліч схем для ведення заборонених видів господарської діяльності, серед яких:

  • Організація та проведення азартних ігор;
  • легалізація грошових коштів, отриманих кримінальним шляхом;
  • схеми шахраїв з використанням фішингу;
  • використання віртуальних активів для тіньових операцій.

Гетманцев запевнив, що в уряду немає планів вводити податок на грошові перекази. Ба більше, податок у розмірі 18%, як зазначає Гетманцев, “це якась абсолютно маячня, яка просто вб’є економіку”.


Залишити коментар