Сб. 27 Квітня 2024

Лохину вирощують в контейнерах, щоб зекономити воду

У португальській компанії Berry Smart позитивно оцінюють свій досвід вирощування лохини в контейнерах. За словами представника компанії Нельсона Антунеса, раніше було потрібно до 50 тисяч м3 води на гектар у рік, а при вирощуванні в контейнерах цей показник вдалося скоротити до 1500 м3 на рік. Окрім того, покращилася якість плодів і зросла щільність посадки.

Історія вирощування лохини Berry Smart почалася в 2004 році з площі всього 4 гектари, а в 2012 році плантацію розширили до 65 гектарів.

Намагаючись забезпечити високу якість ягід і тривалий термін зберігання, Berry Smart стала шукати нові підходи до вирощування лохини.

– Порівнюючи вирощування в контейнерах із традиційним, ми відразу зрозуміли, що це дорожче і що нам потрібно використовувати відповідні сорти. І те, і інше виявилося правдою: витрати на початковому етапі вищі, але вони окупаються дуже швидко, – зазначив Нельсон Антунес

Скорочення кількості води, що використовується під час вирощування, є найпомітнішою перевагою. У компанії кажуть:

– У нас тут не так багато води, тож ми мусимо берегти наявні джерела води та використовувати її економно. Вирощування в контейнерах – великий крок у цьому напрямку: споживання води різко скоротилося. Крім того, стало набагато менше бур’янів, і ми можемо вирощувати рослини з вищою щільністю, що призводить до вищої врожайності на тій самій площі.

Перш ніж перейти на 100% кокосовий субстрат, команда пробувала вирощувати рослини в торфі. Перехід на кокос дає змогу економити ще більше води, оскільки витік із контейнерів знижується завдяки водоутримувальній здатності цього субстрату. І це набагато чистіше, оскільки на дні контейнерів немає бруду. Коріння перебуває в набагато здоровіших умовах.

Оскільки в Португалії буває дуже вітряно, погода створює певні проблеми при вирощуванні лохини. Це єдиний недолік вирощування в контейнерах, кажуть у компанії, полягає в тому, що рослини можуть легше впасти порівняно з вирощуванням у ґрунті. Але переваги легко переважують, зокрема йдеться про більший розмір плодів і легшу боротьбу з хворобами.

Високорослі чи низькорослі: які сорти томатів краще обрати


Залишити коментар