Нд. 28 Квітня 2024

“Бабка” від Плисківської громади у списку нематеріальної спадщини України

У Плисківській громаді, що на Чернігівщині, відроджують традиції – відшукали забутий рецепт каші “Бабка” та внесли його до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. Тепер тут проводять майстер-класи для школярів та усіх бажаючих, аби ця страва продовжувала жити,

У давнину цю страву готували лише на свята, у будні ж – встигали з’їдати до того, як завершувався процес приготування, повідомляє  Суспільне.

“Борщі готують багато де: у когось з грушами, у когось – ще з чимось незвичним. А от про цю кашу, ми розпитували, вивчали це питання, небагато знало людей”, – розповіла начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини громади Валентина Вернигор.

Як розповідає Валентина Вернигор, про цю страву поступово й стали забувати через те, що з’явились інші рецепти, за якими можна готувати швидко. А також не стало дефіциту продуктів.

 

“Бабусі, що жили в селах нашої громади (їм тоді по 80, по 90 років було, коли ми розпитували), так і говорили: це колись була святкова страва. Бо крупи ніякої не купити, а свої продукти: картопля, молоко, яйця, масло – у людей були. От і вигадували. Щоправда, усі ці інгредієнти спочатку треба було приготувати. Домашнє масло. Із картоплі – крохмаль. Тому це розтягувалось у часі”, – говорить Валентина Вернигор.



Унікальність плисківської каші “Бабка” полягає в тому, що готується вона із налисників, а для рецепта знадобиться крохмаль власного виробництва. Налисники випікають, а потім нарізають на локшину, заливають молоком і запікають у печі.

“Беремо глиняний горщик (у глиняному посуді страва буде смачніша), викладаємо в нього локшину і заливаємо її гарячим молоком (0,5 літра). Потім зверху на молоко кладемо ще 100 грамів вершкового масла. І збиваємо ще яйця з цукром і заливаємо поверху. Все це ставимо у піч на 30 хвилин”, – розповідає Валентина Вернигор.

За її словами, запікати “Бабку” можна й у духовці на деко, але тоді каша буде менш соковитою.

Офіційно елементом нематеріальної культурної спадщини (НКС) каша “Бабка” від Плисківської громади стала 16 листопада 2023 року.


Залишити коментар