Нд. 28 Квітня 2024

Зоозахисники протестують проти використання жабʼячих лапок

Понад 40 організацій захисників тварин звернулися до міністрів екології держав Євросоюзу із вимогою припинити неконтрольований імпорт жаб’ячих лапок з третіх країн.

Про це повідомляє Укрінформ.

Підписанти листа заявили, що міжнародна торгівля жаб’ячими лапками, які можна знайти в багатьох супермаркетах, зовсім не контролюється. Зоозахисники кажуть, що «упродовж десятиліть переважну більшість жаб виловлювали в дикій природі, що сприяло скороченню популяцій у всіх країнах».

Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із кухнею Франції, але їх охоче споживають і в інших країнах Європи. У Старому світі найбільшим імпортером є Бельгія. Утім, три чверті цього продукту країна постачає до сусідньої Франції, яка посідає друге місце за обсягами імпорту. Далі у рейтингу найбільших покупців ідуть Нідерланди, Італія та Іспанія.

Загалом країни ЄС щороку імпортують 4 тисячі тонн лапок – залежно від розміру це від 81 до 200 мільйонів жаб.

Раніше основними постачальниками лапок на європейський ринок були Індія та Бангладеш. Але вони заборонили експорт ще наприкінці 1980-х років, оскільки знищення популяції жаб призвело до значного поширення комах та шкідників, і, як наслідок, зросло використання пестицидів.

Останніми роками найбільшими постачальниками жаб є Індонезія, Туреччина та Албанія. У Туреччині, за словами біологів, ендемічні їстівні види перебувають під загрозою зникнення до 2032 року, якщо їх вилов триватиме такими темпами, як зараз.

Також у самій Франції вбивають щороку два мільйони червононогих жаб. Їх продають ресторанам за ціною від 50 центів до 1 євро за штуку, тобто за вищими цінами, ніж імпортних.

Зоозахисники заявили, що методи вбивства особливо жорстокі: щоб заощадити час, більшість стегон відрізають ножицями або іншими гострими інструментами, не даючи жабам анестезію.

“Верхня частина, включаючи мозок, потім викидається в агонізуючому стані”, – сказала екологічна активістка Шарлотта Нітар.

Бездротова кавоварка дістає воду з повітря


Залишити коментар