Нд. 28 Квітня 2024

В Італії на прилавках магазинів зʼявиться борошно з цвіркунів

В Італії дозволили продавати борошно, виготовлене з цвіркунів, для вживання людей. Відповідний дозвіл отримала компанія Nutrinsect.

Цвіркунів почали вирощували на заводі в італійському місті Монте-Кассіно ще у 2020 році. Там їх піддають термічній обробці, потім заморожують й подрібнюють у порошок.

“Ресурси, необхідні для розведення цвіркунів, зокрема площа, – дуже малі, тому подібне розведення є достатньо екологічним, викиди – майже нульові”, – розповів Хосе Франческо Чанні, генеральний директор Nutrinsect.

За його словами, смак комах нагадує “гарбузове насіння, фундук, а також трохи креветки”.

Відомо, що цвіркунове борошно можна буде придбати в магазинах та онлайн. Воно коштуватиме 6 євро за пачку – близько 250 гривень.

Досі компанія Nutrinsect могла продавати борошно лише як корм для домашніх тварин. Однак на початку 2023 року ЄС схвалив продаж комах (цвіркунів, сарани та личинок жуків-черв’яків) для споживання людиною.

Це викликало хвилю критики від італійського уряду, зокрема спрямованої на те, щоб не допустити потрапляння комах до традиційних страв, як-от макаронів та піци.

Коли наприкінці 2023 року правила набули офіційного статусу, уряд країни дозволив продавати борошно з комах для людей, натомість запровадивши правила маркування.

На товарі має бути позначка з вказаним походженням продукту – Acheta domesticus, що в перекладі з латини означає “домашній цвіркун”.

 


Залишити коментар