Сб. 27 Квітня 2024

Ціна землі може зрости на 40%

За понад два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель в умовах повномасштабної війни росії проти України вартість землі зросла на 10%, що еквівалентно зростанню вартості потенційної застави на $5,5 млрд. Враховуючи чинний коефіцієнт ліквідності сільгоспділянок як застави на рівні 0,35, зазначене збільшення вартості землі могло б згенерувати її власникам та агросектору додаткових кредитів на $1,9 млрд.

Про цеповідомляється на огляді земельного ринку за 4-й квартал 2023 року.

Для порівняння, на кінець 2023 року обсяг банківського боргу аграрного сектору України становив приблизно 3,5 млрд дол. США. Отже, активніше використання землі як застави дозволило б у кілька разів збільшити обсяги фінансування аграрного сектору та власників земельних ділянок.

Завдяки відкриттю ринку землі для юридичних осіб з 1-го січня цього року, у майбутньому очікується зростання вартості землі приблизно на 40%, а отже і капіталізація ринку земель збільшиться до майже $50 млрд. Тобто потенційний обсяг кредитного фінансування міг би скласти $17,5 млрд.

Це б своєю чергою дозволило перекрити розрив у фінансуванні українського агросектору, який наразі становить близько $21 млрд, і таким чином задовольнити потреби у короткостроковому фінансуванні, а також інвестиціях у відбудову, відновлення й розвиток.

Також подальший розвиток ринку, підвищення його прозорості сприятимуть зростанню коефіцієнта ліквідності землі до показників розвинутих країн – на рівні 0,6-0,8, що буде автоматично збільшувати обсяг можливого кредитування.

Найстаріше оливкове дерево росте на Криті


Залишити коментар