Пн. 29 Квітня 2024

У прикарпатському селі Соколівка залишилося 12 людей

У Соколівці Олешанської громади, що на Івано-Франківщині, влітку й навесні проживають 10-12 людей. На осінь і зиму село стає майже безлюдним. Сюди не їздять автобуси, тут немає крамниці, медпункту, газу та централізованого водопостачання.

Про це повідомляє Суспільне.

“Лишилися хати і все”

78-річний Богдан Стринаглюк — один із двох жителів хутора Соколів. Цей, а також хутір Свинилів об’єднані в село Соколівка.

Житель села Соколівка Богдан Стринаглюк

Богдан розповідає, що живе тут з 2008 року — відколи померла дружина Марія. Родом він — із сусіднього села Олеша. За освітою чоловік — інженер.

Богдан розповідає, що всього на хуторі Соколів — 10 хат, більшість — безлюдні.

Воду чоловік бере з криниці, дім обігріває дровами, їсти готує у печі. Якщо потрібно, каже Богдан, за харчами або ліками їздить в Олешу чи Тлумач.
Богдан Стринаглюк живе у Соколівці

“Є собака, є дві кози, кури — 10 штук. І отак ґаздуємо. Нема тут нічого. Тут лишилися хати і все”, — каже Богдан Стринаглюк.

Жителька села Соколівка Павліна Чижик

На хуторі Соколів від народження проживає Павліна Чижик. Тут жінка й одружилася.

“Було багато людей – було зовсім інакше. Тут по 15 дітей ходили до школи”, — каже Павліна Чижик.

Покинутий дім у селі Соколівка

У початкову школу, розповідає жінка, діти ходили в сусідній хутір Свинилів. Вона розташовувалася у приватному будинку.

Павліна Чижик із Соколівки

Останні 18 років Павліна живе вдома сама. Однак жінка не хоче покидати своє подвір’я.

“Я навіть не зимую тут. Маю трьох дочок, то вони дуже сваряться, кажуть: “Вам і літом нема що робити”. Але я в місті нічого не роблю, а тут ще вийду в город, та й пару курей тримаю. Та й тому живу тут ще”, — говорить Павліна Чижик.

Може стати привабливим місцем для туристів

Голова Олешанської територіальної громади Богдан Двояк розповідає, що колись Соколів і Свинилів були густозаселеними хуторами.

Соколівка

З часом так склалося, що люди мігрували: хто — в Олешу, хто — в Тлумач. З 55 зареєстрованих дворів більш-менш житлові — 20-21 двір. Людей зареєстрованих — приблизно 36, реально проживають десь 10-12 в літній період”, — розповідає Богдан Двояк.

Будинок у селі Соколівка
З його слів, від газифікації, яку проводили у 2004 році, жителі Соколівки відмовилися. Також у селі немає централізованого водопостачання. Утім, розповідає голова Олешанської громади, Соколівка розташована неподалік лісу і ботанічної пам’ятки природи — Городища і має шанси стати привабливим місцем для туристів.

Залишити коментар