Виробництво вина у світі буде найнижчим за останні 60 років
Міжнародна організація винограду та вина (OIV) оприлюднила перші оцінки світового виробництва вина у 2023 році. Очікується, що воно буде найнижчим за останні 60 років, йдеться на сайті OIV, передає agronews.ua.
Це станеться, зокрема, через різке падіння врожаїв у Південній півкулі та в деяких великих країнах, що пов’язане з екстремальними кліматичними умовами.
На основі інформації, зібраної у 29 країнах, на які припадає 94% виробництва у 2022 році, світове виробництво вина (за винятком соків і сусла) у 2023-му оцінюється в діапазоні від 241,7 млн декалітрів (дал) до 246,6 млн дал, а середня оцінка становить 244,1 млн дал. Це означає зниження на 7% проти нижчого за середній обсягу 2022 року.
Прогнозований обсяг виробництва буде найменшим із 1961 року (214 млн дал), і навіть нижчим за історично малий обсяг виробництва 2017 року (248 млн дал).
Аналіз OIV свідчить про загалом низький обсяг виробництва вина в Європейському Союзі.
Попри це, Франція стане найбільшим світовим виробником у 2023 році з обсягом трохи вищим за п’ятирічний середній показник.
Водночас Італія та Іспанія фіксують значне зниження щодо 2022 року через несприятливі погодні умови, які призвели до пероноспорозу та засухи.
Прогнози першого врожаю у Сполучених Штатах показують, що обсяг виробництва буде не тільки вищим, ніж у 2022 році, а й вищим за середній показник за останні роки.
У Південній півкулі обсяги виробництва вина будуть значно нижчими, ніж торік.
Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія дуже постраждали від несприятливих погодних умов. Винятком є Нова Зеландія – єдина країна, рівень виробництва якої у 2023 році перевищив середній показник за п’ять років.
“Цей негативний сценарій можна пояснити значним спадом в основних виноробних країнах обох півкуль. Коли у Південній півкулі Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія зафіксували річні коливання від -10% до -30%, у Північній півкулі від поганих кліматичних умов у період вегетації найбільше постраждали Італія, Іспанія та Греція”, – зазначила OIV.
Лише США та кілька країн ЄС, як-от Німеччина, Португалія та Румунія, мали сприятливі кліматичні умови. У результаті вони отримають середні чи вищі за середні обсяги.
“Екстремальні кліматичні умови, такі як ранні заморозки, сильні опади та посуха, значно вплинули на продуктивність світових виноградників. Однак у контексті, коли глобальне споживання падає, а запаси високі в багатьох регіонах світу, очікуване низьке виробництво може призвести до рівноваги на світовому ринку”, – підсумувала Міжнародна організація винограду та вина.
Залишити коментар