Соус з кизилу найчастіше готують на Кавказі
Соус з кизилу займає почесне місце серед інших приправ кавказької кухні. Соус з цих ягід виходить ароматним з легким терпко – кислим смаком. Сама по собі приправа універсальна, вона ідеально підходить як до птиці, м’ясних і рибних страв, так і до різноманітних гарнірів і салатів. Його можна використовувати як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Інгредієнти:
500 г свіжого кизилу
3-5 зубчиків часнику
1 пучок кропу середнього розміру
1 пучок кінзи середнього розміру
1 столова ложка меленого коріандру
1 столова ложка перцю чорного горошком
1-2 чайних ложок солі з гіркою
Спосіб приготування:
Перебираємо кизил, окремо відкладаємо м’яті і зіпсовані плоди. Потім перекладаємо плоди в друшляк і добре промиваємо під проточною водою. Після перекладаємо кизил в каструлю і наливаємо в цю ємність воду кімнатної температури так, щоб рідина злегка покривала наш інгредієнт. Ставимо цю ємність на середній вогонь і накриваємо кришкою. Коли вода в ємності закипить, зменшуємо вогонь, кришку ємності наполовину відкриваємо і варимо кизил протягом 15 хвилин на дуже маленькому вогні. Після – вимикаємо конфорку, а ємність знімаємо з плити. Потім зливаємо рідину з каструлі через друшляк в окрему миску, а плоди перекладаємо в чисту ємність і даємо їм трохи охолонути. Після цього перекладаємо ягоди кизилу в сито і за допомогою столової ложки добре перетираємо.
Потім вийшло кизилове пюре, разом з рідиною, що залишилася після варіння плодів, знову переливаємо в каструлю і ставимо на маленький вогонь. Доводимо до кипіння і варимо ще протягом 1-2 хвилин. Консистенція соусу повинна бути така, щоб він був не рідким, а нагадував сметану. Після знімаємо ємність з вогню і вимикаємо конфорку.
Зубчики часнику подрібнюємо. Зелень подрібнюємо, перець розтираємо у ступці.
До гарячого кизилового пюре перекладаємо подрібнений часник, зелень кропу і кінзи, солимо і перчимо і перемішуємо. Ще гарячий соус з кизилу акуратно перелити в чисту стерилізовану скляну банку і щільно закрити посуд капроновою кришкою. Коли соус охолоне до кімнатної температури, банку ставимо в холодильник.
Залишити коментар