Пн. 29 Квітня 2024

У селі на Франківщині встановили рекорд України

У прикарпатському селі Прокурава встановили новий рекорд України — 406 дівчат та жінок у гуцульських ґерданах зібралися в одному місці. Рекорд зафіксували під час фестивалю “Кольорові пацьорки”.

Цим підкреслюємо, що ми є українці. Це є якраз наш код. Як вишивка, так і сам орнамент на ґердані, на “силянці” має свій код, свій орнамент і свою символіку”, — говорить організаторка дійства Марія Чулак.

406 дівчат та жінок у гуцульських ґерданах. На Прикарпатті встановили новий рекорд України

9-річна Сніжана Александрук привезла ґердани з Брустурів. Дівчинка працювала над своїми виробами місяць.

“Я побачила в Інтернеті такі браслетики й захотіла спробувати. Дідо зробив мені станочок і я почала плести”, — каже Сніжана Александрук.

406 дівчат та жінок у гуцульських ґерданах. На Прикарпатті встановили новий рекорд України

З Косова приїхала показати свої прикраси Ілона Сорохан з подругами. За словами дівчинки, ґердан посідає особливе значення у її родині.

“Ґердан для мене — це не лише національна прикраса, але й оберіг. Сьогодні я одягла ґердан моєї мами. Тішуся тим, що маю таку національну прикрасу”, — говорить Ілона Сорохан.

406 дівчат та жінок у гуцульських ґерданах. На Прикарпатті встановили новий рекорд України
Маленькі учасниці фестивалю “Кольорові пацьорки” у Прокураві, 28 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Голова Косівського осередку “Союзу українок” Анна Богдан приїхала у Прокураву у ґердані, якому понад сто років. Цей виріб їй подарувала Марія Чулак старша, яку вважають однією з основоположниць мистецтва плетіння ґердану.

“Мама, яка відправляла дітей на війну, робила ці прикраси і просила Бога, щоб діти чи чоловік поверталися звідти живими. При її створенні промовлялася молитва”, — розповідає Анна Богдан.

406 дівчат та жінок у гуцульських ґерданах. На Прикарпатті встановили новий рекорд України
Учасниці фестивалю у Прокураві, 28 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Як правильно підібрати ґердан, на фестивалі підказувала Галина Кутащук із Криворівні.

“Це — індивідуально, бо кожен має свій смак: дехто обирає прикрасу до вишиванки, дехто — до звичайної сукні. Є, що підбирають до кольору очей. А є таке, що просто подобається й одягає на шию”, — пояснює Галина Кутащук.

Встановлений у Прокураві рекорд експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський називає унікальним.

“Наймолодшій учасниці, як мені вже показали, — чотири тижні. Але я більше познайомився з тією, якій вже три місяці”, — каже Павло Горішевський.

До переліку немайнової культурної спадщини України ґердани внесли 12 липня 2023 року. За словами організаторки фестивалю “Кольорові пацьорки” Марії Чулак, встановлений рекорд буде одним з кроків до внесення гуцульського аксесуара до спадщини ЮНЕСКО.

У Франції скуповують вино, щоб використати його для парфумів та мила


Залишити коментар