На зменшення врожайності пшениці впливає кукурудза
Коріння кукурудзи виділяють певні хімічні речовини, які впливають на якість ґрунту. На деяких полях цей ефект підвищує врожайність пшениці, посіяної після кукурудзи на тому ж ґрунті, більш ніж на 4%.
Це довели дослідники з Бернського університету. Незважаючи на те, що результати кількох польових експериментів показують, що ці ефекти дуже різноманітні, у довгостроковій перспективі вони все ж можуть допомогти зробити вирощування зернових більш стійким без необхідності внесення додаткових добрив чи пестицидів, пише Seedworld.
На основі попередніх досліджень, проведених науковцями з Інституту рослинництва (IPS) Бернського університету, відомо, що так звані бензоксазиноїди – природні хімічні речовини, які рослини кукурудзи виділяють через своє коріння – змінюють склад мікроорганізмів у ґрунті, таким чином, впливають на ріст наступних рослин.
Залишити коментар