Що робити, щоби троянда не “здичавіла”

У троянди є одна властивість, як і у будь-якої культурної рослини – переростати в дичку. Фруктові дерева, наприклад, у такому випадку, дають несмачні плоди. Троянда перетворюється на шипшину. Страшного, на перший погляд, немає нічого – чагарник також ефектно цвіте, до того ж дає корисні ягоди. Але естетика страждає.

Розкажемо, що потрібно зробити, щоб сортова троянда не перетворилася на дику. Основні причини:

  • неправильно підібраний сорт
  • порушення правил агротехніки
  • заморозки

Через ці причини красива кущова троянда може перетворитися на шипшину. Відбувається це не за один день і все ще можна змінити, якщо вчасно помітити перші ознаки.

Перше, що видає початок метаморфози, – це колір листя та шипів, а також їх розмір. Шипшина має насичені зелені пагони та дрібне листя. Гілки тонші, а шипи на них коротші, ніж у троянди.

Троянди відрізняються щільнішою листовою пластиною і більшими шипами. Пагони мають червонуватий відлив, значно щільніші, ніж у шипшини, а листя більше. Щоб троянда не перетворилася на шипшину, потрібно дотримуватися рекомендацій щодо догляду за нею.

Вчасно поливати та розпушувати ґрунт.

Також важливо боротися з бур’янами, які забирають частину живлення та заважають розвиватися чагарнику.
Важливо своєчасно вносити підживлення.

Можна використовувати мінеральні добавки та органіку.
Виявивши перші ознаки змін, потрібно знайти перші порослі шипшини й зрізати їх до самого коріння. Так роблять з кожним новим пагоном. Якщо троянда почала дичавіти, то ще ретельніше потрібно приділити увагу та організувати догляд.

 


Залишити коментар