В Таджикистані небувалий врожай абрикос

За інформацією учасників плодоовочевого ринку Таджикистану, після двох поспіль неврожайних років по абрикосу, у 2023 році в країні дозрів небувалий урожай абрикоса. Урожай настільки високий, що прибирати його буквально нікому.

Про це пише EastFruit.

«За моїми оцінками, близько 30% абрикоса, як і раніше, ще на деревах, тому що його ніхто не прибирає. Робоча сила цього року різко подорожчала, а попит на оренду садів впав», – каже Бахтійор Абдувохідов, міжнародний консультант ФАО.

Зазначимо, що два неврожайні роки по абрикосу в Таджикистані призвели до різкого зростання оптових цін на курагу, які на початку 2023 року сягали рекордних $8,33 долара США за кг. Однак наприкінці квітня, коли стало очевидно, що врожай абрикоса буде дуже високим, ціни почали швидко знижуватися.

Наразі курага/кайса вже продається по $3,2 долара США за кг, і це вже найнижча ціна на цей вид сухофруктів за останні три роки. Ба більше, сушений урюк з кісточкою подешевшав до 1 долара, хоча ще 6 місяців тому ціна була $1,8/кг.

Подальше падіння ціни на курагу стримується стрімко зростаючими витратами на робочу силу. Наразі надходять повідомлення про те, що, в окремих випадках, працівникам уже платять до 10 доларів за робочий день, хоча роком раніше платили 6 доларів.

Абрикос в Таджикистані – 100% безвідходний фрукт, і основна частина вирощеної продукції йде на сухофрукти. Кісточки, які є побічним продуктом виробництва сухофруктів (їх видавлюють у процесі сушіння) – теж подешевшали. Якщо раніше ціна на кісточку була $0,6-0,7/кг за кг, зараз менш як $0,4. Кісточку потім розколюють у спецобладнанні – на ядро і лушпиння, і на ядро є великий попит як замінник мигдалю.

Таким чином, у поточному маркетинговому році 2023/2024 з Таджикистану очікується рекордне зростання експорту сушеного абрикоса через наявність великих обсягів і дешевих цін.

Вчені перезентували новий сорт перцю чилі

 

 


Залишити коментар