Пн. 29 Квітня 2024

На скільки може здорожчати хліб у липні

В Україні з липня можуть зрости ціни на борошно і, як наслідок, на основний продукт на столах багатьох українців – хліб. Очікується, що подорожчання становитиме близько 7-10%, проте воно станеться лише за умови підвищення відпускних цін на автомобільне пальне, розповів директор Хмельницького хлібозаводу Валентин Романенко.

Про це повідомляє businessua.

Розрахунки Романенка ґрунтуються на припущенні, що через повернення стандартних ставок акцизу та ПДВ на пальне з 1 липня вартість літра бензину зросте на 12 грн, а дизеля – на 8 грн.

Таке подорожчання, за словами фахівця, призведе до підвищення собівартості всіх технологічних ланцюжків, у яких використовуються транспортні послуги. Зокрема, це стосується й хліба.

«Цього місяця суттєвих підстав для подорожчання немає. Якщо буде суттєво підняття пально-мастильних матеріалів, тоді будемо змушені переглядати логістику, цінову політику. І буде подорожчання. Я прогнозую подорожчання від 7 до 10 відсотків», – заявив Романенко.

Нагадаємо, акцизи на пальне скасували у березні 2022 року через повномасштабну війну, яку розв’язала Росія. Тоді податок на додану вартість (ПДВ) для пального урізали з 20% до 7%.

Однак, як вважають у Кабміні, цей захід вже давно вичерпав себе як підтримка ринку. А ось наповнення бюджету виходить на перший план. Справа в тому, що Україна не може фінансувати військові витрати за рахунок міжнародної допомоги. Робити це можна лише зі своєї скарбниці.

Водночас, за підрахунками голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева, 7% ПДВ на пальне вдарило по доходах бюджету.

«У 2022 році недоотримання внутрішнього ПДВ становило 6,7 млрд грн. За той самий період недоотримання ПДВ на імпорт досягло 24,7 млрд грн», – зазначав Гетманцев.

Де в Україні земля найдорожча

 


Залишити коментар