Реєстр “Сільська хата” допомагає знайти житло переселенцям

Василина Рохова з Хмельницького вирішила підтримати цивільних, які через російських окупантів втратили помешкання. Для цього створила реєстр “Сільська хата”.

Кожен охочий може подати заявку та запропонувати безплатне житло тим, хто цього потребує. До жінки вже надійшло понад 2000 пропозицій з різних куточків країни, пише Експрес.

“У Дунаєвецькому районі на Хмельниччині в мене є кілька будинків, котрі дісталися у спадок від бабусь, прабабусь та інших родичів. Вони охайні, доглянуті, всередині — наче музеї, але там ніхто не мешкає, бо господарі давно померли, — розповідає Василина Рохова. — Ми поспілкувались з рідними і вирішили, що тепер важкий час і було б добре надати ці будинки у безоплатне користування тим, хто постраждав через війну.

Тільки у нашій родині є щонайменше 10 хат, куди можна вже хоч сьогодні заселятись, заводити господарство, садити городи. Під’єднані електрика, газ. Я навіть дозволяю переобладнувати помешкання. А щоб мій проект “Сільська хата” став масштабним, написала пост в соцмережі, де запропонувала й іншим долучатись”.

Співрозмовниця не приховує — не сподівалася, що люди так швидко відреагують на її пропозицію.

“Щодня отримую по кілька десятків повідомлень від тих, хто в Україні, і тих, хто за її межами. Люди дякують за мою ініціативу і пропонують свої хати. Одна з родин, яка виїхала за кордон два роки тому, запропонувала дуже славний будиночок біля Кам’янця-Подільського. У ньому є газ, внутрішній туалет, ванна. Заїжджай та живи, — каже Василина Рохова. — Певна, що завдяки цьому проекту ми можемо відродити села, врятувати школи та садочки від закриття. Маємо вже понад 2000 пропозицій. Найбільше — з Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Чернігівської та Харківської областей. Ось нещодавно до мене телефонувала родина з Херсонщини, яка шукає будинок на Хмельниччині. Завдяки реєстру переселенці можуть вибрати те житло, яке найбільше їм подобається і підходить”.


Залишити коментар