Вт. 30 Квітня 2024

Вчені відродили стародавню фінікову пальму із насіння, знайденого під час розкопок

Вченим вдалося виростити юдейську фінікову пальму із насіння, якому понад 2000 років, знайденого під час розкопок. Це дерево колись було популярним на території сучасного Ізраїлю, а потім вважалося назавжди зниклим. 

Величезні ліси фінікових пальм милували око предків ізраїльтян від мальовничих берегів Галілейського озера до просторів Мертвого моря. До того ж вони мали глибоке культурне та символічне значення. Плоди фінікової пальми, яка була символом життєвої сили, достатку і процвітання для мешканців регіону, шанували і вважали цілющим.

Однак з часом прекрасні пальмові гаї зникли, а згодом рослина у зовсім вимерла, зберігаючись лише в історичних записах та у вигляді археологічних артефактів.

Втім вченим вдалося зробити майже неймовірне, – відродити стародавню юдейську фінікову пальму із насіння, знайденого під час розкопок.

Як виявилося, стародавні насіння фініків були десь на 30% довшими та товщими за сучасні насіння. Задля отримання успішного результату у пророщуванні, учені помістили насінини, окрім однієї, у розчин гіберелової кислоти – рослинного гормону, який сприяє проростанню насіння та зростанню пагонів.

Після цього їх занурили у розчин органічних добрив, щоб стимулювати розвиток зародка. Одне насіння, знайдене в Кумрані, залишили як контрольний зразок, повідомляє BBCReel.

Експеримент вдався і шість насінин проросли. Цікаво, що до посадки вони зовні не відрізнялися від нежиттєздатних насіння. Радіовуглецевий аналіз залишків шкірки пророслого насіння показав, що всі вони з’явилися у період від IV століття до нашої ери до II століття нашої ери.

Відновлення цього колись втраченого виду є значущою подією, яка дозволяє нам поглянути в минуле багатої ботанічної спадщини регіону та відновити зв’язок між сучасними поколіннями та важливою складовою їх історичної спадщини.


Залишити коментар