У сільській громаді Кіровоградщини запрацював кооператив “Зерносмак”

У Дмитрівській сільській громаді Кіровоградської області за сприяння Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запрацював сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Зерносмак» із цехом з виробництва хлібобулочних виробів, пише Децентралізація.

Від Програми USAID DOBRE громада отримала сучасне хлібопекарське обладнання для роботи з борошном (просіювач), тістом (розстійну камеру, тістоміс, тістоформувальну машину, поділювач тіста), готовою продукцією (машина для нарізки хліба). Інше обладнання — піч, холодильники, форми, столи та таці для хлібобулочних виробів кооператори закупили власними силами. Окрім того, за власні кошти останні зробили капітальний ремонт приміщення, в якому розташовано хлібопекарню.

«Ми хотіли збільшити додану вартість зернових. А це може забезпечити лише  переробка та виробництво хлібобулочних виробів. У нас є власна місія – випікати для людей свіжий хліб та підтримати громаду. Сьогодні ми шукаємо ринки збуту нашої продукції. З часом плануємо відкрити ще й цех із виробництва макаронних виробів», — говорить керівник сільськогосподарського кооперативу Олександр Кущов.

Загальна вартість проєкту місцевого економічного розвитку на сьогодні склала більше 6 млн грн. Більше 2 млн грн фінансової допомоги надала Програма USAID DOBRE, іншу частину — чотири мільйони — вклали місцеві кооператори.

На першому етапі консультанти Програми DOBRE вчили представників місцевого бізнесу писати бізнес-плани, підказували юридичні та організаційні моменти створення кооперативу, а пізніше Програма доставила у громаду обладнання та надала консультації в процесі передачі техніки підприємцям.


Залишити коментар