Найбільша аграрна катастрофа

Каховське водосховище забезпечувало життєдайною вологою більш як півмільйона гектарів земель. Тому проблема зрошення стане найбільшою в сільському господарстві, а також в екологічній і соціальній сферах на півдні України, заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» міністр агрополітики Микола Сольський.

Постраждають і землі, які не мали іригації, — сільгоспвиробникам тепер не буде за що їх обробляти. Оскільки основний і стабільний дохід аграрії отримували від врожаїв зі зрошуваних ланів, повідомляє “Голос України”.

Наслідки припинення зрошення значно масштабніші, переконаний Микола Сольський. Не півмільйона, а мільйон-півтора гектарів сільгоспугідь не використовуватимуться сповна.Щоб відновити подачу води на поля, потрібно три-сім років. І це має стати пріоритетом. Бо це питання не тільки агробізнесу, екології, а й соціальне. Господарства зазвичай підтримують соціальну сферу в навколишніх селах, перераховують податки, платять орендодавцям (серед них здебільшого літні люди) за земельні наділи.

Стрімко обміліле водосховище, нагадав міністр, було джерелом для потужних зрошувальних систем — Каховського і Північно-Кримського каналів, збудованих з урахуванням рівнів води, аби мінімально використовувати електроенергію для насосів. Нині вода до систем просто не дістається. Щоб підняти її рівень, доведеться відновлювати дамбу…

Чорне море не солоне?


Залишити коментар