Окупанти влаштували полювання на тварин у заповіднику Асканія-Нова

До Міндовкілля надійшла інформація, що ворог почав влаштовувати полювання та вивіз тварин із заповідника «Асканія-Нова» і нацпарку «Джарилгацький». Про це розповів очільник Міндовкілля Руслан Стрілець, пише SEEDS.

«Щодо «Асканії-Нова» і нацпарку «Джарилгацький» – до нас надійшла інформація, що ворог почав влаштовувати полювання та вивіз тварин із цих заповідних об’єктів. Тому наше завдання – прискорити процес визнання там злочинних дій росіян. Щоб кожна країна – учасниця Бернської, Рамсарської, Боннської Конвенцій, Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES зробила відповідну політичну заяву», – розповів Руслан Стрілець в інтерв’ю Mind.

За його словами, за останні півтора року ми маємо безпрецедентну підтримку України з боку майже всіх цивілізованих держав світу й безпрецедентні рішення на нашу користь.

«Процес визнання чи засудження дій рф – це політичний процес, і ми зробили перший крок. Я підписав відповідні листи, і ми направили їх у секретаріати цих конвенцій та угод. Оскільки чимало країн є учасниками різного роду природоохоронних конвенцій та угод і багато рішень виносяться консенсусно – протягом певного часу проводяться консультації», – зазначив Стрілець.

За словами очільника Міндовкілля, наразі сума збитків завданих росіянами довкіллю України вже сягає трильйонів гривень.

«Щодо суми збитків довкіллю, то наразі це $53,2 млрд (майже 2 трлн грн). Майже половина з них – збитки, обраховані за викиди в атмосферу (горіння нафтобаз, спалені ліси, викиди від пересування техніки в перші місяці війни – зокрема, Київська обл., Чорнобильська зона). На другому місці – шкода ґрунтам (11,9 млрд грн), далі – водним ресурсам ($1,5 млрд /59 млрд грн).

Щодо водних ресурсів, то понад $410 млн формують збитки внаслідок захоплення гідротехнічних споруд Північно-Кримського каналу.

Так, ми стверджуємо, що росіяни сьогодні крадуть українську воду, фактично пустивши її через цей канал. А кожен кубометр води, який вони спускають із Каховського водосховища для своїх цілей – потенційні збитки України. Існує стереотип, що в Україні вдосталь води, тому що в нас є Дніпро, однак статистика каже інше. Тому втрата кожного кубометру води – це загроза», – наголосив Руслан Стрілець.


Залишити коментар