Пн. 29 Квітня 2024

В Україні може бути дефіцит сої

Зараз соя з України активно експортується, а запаси культури впали до мінімуму. Зменшення пропозиції може сприяти зростанню цін найближчим часом.

Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», створений у рамках «Всеукраїнської аграрної ради».

«Соя активно експортується, вже на 150 тис. т є контракти на червень, ймовірно більше 200 тис. т зможемо експортувати цього місяця. Проте запаси сої за офіційними даними наближаються до мінімальних позначок. Але навіть якщо врахувати тіньовий ринок цієї олійної культури, запаси не перевищать 800 тис. т — сої вже мало, і це відчувається як по кількості угод, так і по ліквідності», — зазначають аналітики.

Пропозиція постійно скорочується, соя переходить поступово у розряд дефіцитної культури, що може призвести до тимчасового стрибка цін на сою. В портах  ціна на сою становить умовно 470 $/т  з поставкою на Рені та Ізмаїл, на тлі низької пропозиції позначки можуть зрости до 490 $/т. Але пізніше, після 15 липня, коли відбудуться відвантаження великих обсягів, ціни стабілізуються, зазначають в аналітичному центрі.

Наразі переробники озвучують закупівельні ціни на сою у діапазоні 17,7-18 тис. грн/т СРТ-завод. Ціни на умовах DAP Польща-Румунія на поточному тижні можуть сягнути 450$/т, а до кінця місяця знизитися до 420-430$/т.

 


Залишити коментар