Війна знищила 12% поголів’я українських свиней

Через повномасштабну війну рф проти України, вітчизняне свинарство втратило 12% поголів’я, а за останній рік внутрішній ринок недоотримав 100 тисяч т свинини. Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».

Експерти зазначають, що незважаючи на втрати, сектор залишається важливим для економічної активності працівників у сільській місцевості, а також для забезпечення громадян м’ясними продуктами.

Аналітики вважають, що підприємці готові за необхідності нарощувати потужності виробництва. В асоціації для підвищення ефективності свинарства в Україні пропонують використовувати контрактування.

Мова йде про бізнес-відносини між відгодівельником та фермою-маточником. В рамках такої співпраці, відгодівельник отримує плату за те, що відгодовує товарне поголів’я, а замовником таких послуг виступає маточник.

Маточник зобов’язаний забезпечувати відгодівельника ветеринарним супроводом і кормами. В асоціації зазначили, що цей підхід застосовують у більшості господарств США.

Щоб краще зрозуміти, як модель працює на практиці, яка її економічна складова та юридичні аспекти, десять підприємств-учасників Асоціації «Свинарі України» візьмуть участь у навчальному турі до США», – зазначили в асоціації.


Залишити коментар