![](https://tenews.org.ua/wp-content/themes/uanews-te/assets/img/ads/electric-s.gif)
Фермери почали використовувати качок замість дорогих пестицидів
![](https://agroter.com.ua/wp-content/uploads/2023/04/kachka.jpeg)
Фермери багатьох країн починають повертатися до древнього китайського методу вирощування рису, використовуючи качок замість пестицидів. Качки поїдають усіх шкідливих комах, бур’яни та навіть їхнє насіння, і анітрохи не шкодять посадкам рису, пише SEEDS.
Інтегрована система рисово-качиного фермерства особливо підходить для фермерів з обмеженими ресурсами.
Таке фермерство є однією з основних практик традиційного китайського сільського господарства. Однак такі ж методи використовуються у різних країнах, включаючи Японію, Бангладеш, Філіппіни і В’єтнам. Як показують результати, це успішна та продуктивна технологія ведення сільського господарства.
Суть методу дуже проста: через 10—20 днів після висадки рису, але до його цвітіння, качок випускають у поле. Птахи не їдять саджанці рису, але поїдають бур’яни та їхнє насіння, а також знаходять усіх комах-шкідників.
Ось деякі з основних переваг рисово-качиного фермерства:
- качки поїдають шкідливих комах і бур’яни: немає необхідності використовувати небезпечні та дорогі хімічні пестициди та не потрібно вручну прополювати рисові поля;
- оскільки качки самі знаходять собі їжу на рисовому полі, їх не потрібно додатково підгодовувати;
- качиний послід — це 100% натуральне добриво, і його використання усуває потребу в хімічних добривах;
- безперервне пересування качок по полю покращує аерацію ґрунту і полегшує доступ поживних речовин, таких як азот, фосфор і калій, які гарантують хороший урожай.
Єдиним недоліком такого фермерства є те, що після сезону вирощування рису й активного споживання бур’янів качками їх потрібно вбивати на м’ясо: вони стають дуже товстими та починають завдавати шкоди рослинам. Таким чином, фермеру потрібно кожного сезону заводити нових качок.
У порівнянні з традиційною системою рисівництва, рисово-качине фермерство виграє з точки зору мінімізації собівартості продукції, підвищення врожаїв, надання екологічних вигод та збільшення доходів фермерів шляхом продажу органічного рису і качиного м’яса.
Залишити коментар