Вінницькі науковці створили цукрову кукурудзу зі смаком яблука та кавуна
Ще кілька десятиріч тому кукурудза в Україні була звичайна, кормова, яку варили по кілька годин. Згодом з’явилась і цукрова, яку готували 10-20 хвилин. Сьогодні вітчизняні селекціонери зробили величезний крок уперед, створивши цукрову кукурудзу, яка має різні фруктово-ягідні смаки.
Презентувати нові сорти кукурудзи зі смаком херсонського кавуна та подільського яблука вінницька компанія МНАГОР, що займається селекцією солодкої кукурудзи, готувалася ще рік тому. Але війна внесла свої корективи. Тому українці дізналися про дивовижні новинки тільки тепер.
Як з’явився новий сорт і що спонукало до його появи, SEEDS розповів директор компанії МНАГОР, Михайло Нагорняк.
– Кукурудза зі смаком херсонського кавуна, невже це реальність?
– А чому ж ні? М’якоть у кавуна на 93% складається з води та близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і сахарози. У цукрової кукурудзи зерна в молочній стиглості мають близько 74-76% води.
Крім того, зерна мнагорівських глясе-сортів кукурудзи містять багато цукру легко розчинного у воді, до 22-23%. Цінні компоненти солодких кукурудзяних зерен включають також такі мікроелементи як селен, хром, цинк, мідь, нікель і залізо.
Завдяки поєднанню різних типів цукрів, на смак наша кукуруза глясе-типу буде багатша не лише за кавуни але й за багато інших овочів та фруктів. І, так, нашу нову кукурудзу, як кавун, можна їсти сирими, без термічної обробки.
Багато людей, спробувавши наші нові сорти кажуть, що смакує яблуком. Але рецептори та смаки в кожного індивідуальні, тому кожен знайде в ній свій, особливий смак.
– Які особливості нових сортів?
– Є така приказка, якщо людина талановита, то вона талановита у всьому. Так і сорти глясе-типу: Фіона, Джамала та Айова, – це наша спроба створити нові унікальні сорти, із різними поєднаннями смаків.
Але і форма качана, і самого зерна дуже вдалі. Зерна придатні для консервування, самі вони довгі, зручні для ручної та машинної обрізки, їх можна заморозити як зерна окремо, так і цілі качани, навіть без бланшування. До того ж самі зерна доволі соковиті та ніжні.
Коли ми створювали стартап-компанію МНАГОР, то декларували свою відкритість до співпраці. Ми обмінювалися сортами та лініями для сортовипробувань з усіма відомими українськими та європейськими селекційними центрами.
В 2018 році ми посіяли понад 300 різноманітних сортів та ліній, та вперше показали наші новинки на всеукраїнському семінарі, зокрема і сорти нового глясе-типу, тоді їх було біля 20.
На наші дослідницькі поля ми запросили науковців з усієї України. Ми ходили, дегустували, обирали найкращі сорти. Найбільше сподобався зразок №5. Дехто навіть запропонував назвати його “Шанель №5”, тому що цей сорт постійно розкривається новими смаками.
Ми взяли за основу зразок №5 і створили з нього одразу три сорти: Фіона, Джамала та Айова. Тільки після багаторічних досліджень, зокрема в сучасній лабораторії Інституту кормів НААН, ми розібралися, чому цей сорт був таким смачним.
Він містив не лише багатшу суміш моно- та поліцукрів, в ньому були присутні різні ферменти, які власне і впливають на тип цукристості. Після того ми зрозуміли, куди нам рухатися, і почали створювати генетику нових сортів: задумали ранню, середню та середньопізню солодку кукурудзу, для різних зон вирощування з різним вегетаційним періодом.
Читайте також: 500 тисяч гривень із гектара: як отримати максимальний прибуток, вирощуючи суперсолодку кукурудзу
Так на світ з’явилися сорти цукрової кукурудзи з новими смаками, такі соковиті та ніжні, що їх можна їсти сирими:
Фіона – найсмачніша із ранніх сортів на ринку України. Достигає за 69-71 днів. Вибір №1 для раннього посіву – найкращий ранній смак на ринку;
Джамала – ближче до середньостиглого періоду вегетації сорт, добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, та консервації, качан 22-23 см;
Айова – завдяки співпраці із американським сортом вона має трішки довший вегетаційний період: 78-80 днів, та трішки інший фруктовий смак.
– Сорт Айова. Судячи з назви він напевно має американське коріння?
– Майже. Цей сорт створено у співпраці із насіннєвою компанією “Імперія Насіння”. Це підприємство було релоковане із Донецька ще в 2014 році. Ми плідно співпрацювали в пошуку нових смаків із її керівником, Володимиром Лавриком.
Ось що він нам розказав: “Історія створення сорту Айова має у витоках далекі 1960-і роки, коли вперше для Інституту зернових культур НААН України було закуплено батьківські компоненти передових американських сортів. Вони були придбані у США за золото, така була їхня цінність та взяті до виробництва у дослідних господарствах Дніпропетровської та Донецької областей.
Оскільки сорти приїхали зі штату Айова, тому народна назва солодкого сорту, який вже почали створювати науковці в Україні назвали Айова. Саме нащадок цього сорту я привіз із Донецька до Вінниці, та передав у Мнагор для роботи та дослідів”.
Так, саме тоді нам Володимир Васильович і передав даний сорт, а як часто буває, ми саме такий шукали, щоб дозрівав пізніше за наші та мав потужну кореневу систему, потужне стебло та велику площу листкової поверхні. І ми з радістю взяли до випробувань матеріал, який нам передав Володимир Васильович.
Починаючи роботу над виведенням нового потужного сорту принципово нового глясе-типу ми взяли за основу саме цей сорт-популяцію, яку в народі просто називали Айова.
Нові сорти від компанії “Мнагор” – це наш маленький крок, щоб змінити уявлення про українську цукрову кукурудзу. Наші нові сорти не тільки неймовірні на смак, їх можна їсти сирими, консервувати. Їх можна заморозити як зерна так і цілі качани, навіть без бланшування.
Придбати насіння нових глясе-сортів від “Мнагор” можна в насіннєвих магазинах, інтернет-магазинах або на офіційному сайті виробника: www.mnagor.com
Для замовлення глясе-сортів звертайтеся до наших менеджерів-консультантів:
Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк; тел., Viber: (067) 440-75-17
Південний та Східний регіон України – Вероніка Стоянова тел., Viber: (067) 236-51-51
Західний регіон України – Олександр Побережний тел., Viber: (067) 432-32-53
Залишити коментар