Пн. 29 Квітня 2024

Підготувати насіння допоможе перекис водню

Зараз городники готуються до посівного сезону, а виростити міцну та здорову овочеву розсаду в домашніх умовах їм допоможе тривідсотковий перекис водню, який можна використовувати навіть для замочування насіння. Багато хто вже на своєму досвіді переконався, що знезараження насіння перед посівом дає хороші результати, а перекис водню знищує спори патогенних грибків на поверхні насіння не гірше, ніж найсильніші фунгіциди.

Спосіб знезараження насінин

Повністю занурюю насіння в тривідсотковий перекис на 10 хвилин, потім відкидаю насіння на сито і промиваю проточною водою;

Замочую насіння на 12 годин у розчині однієї частини перекису водню та дев’яти частин води, причому промивати насіння після такої обробки не потрібно;

Перед посівом насіння у згортки на туалетний папір я занурюю його у розчин 1 столової ложки перекису в 0,5 л води.

Розчин перекису водню не тільки знезаражує насіння, а й сприяє швидшій появі сходів, тому що при контакті насіння з розчином відбувається руйнування насіннєвої оболонки, яка в природних умовах руйнується довше.

Підживлення рослин перекисом водню

Таку ж концентрацію (одна столова ложка перекису на пів літра води) використовую для підживлення розсади після появи першого справжнього листка. Розчином можна полити під корінь або обприскувати сіянці по листу. Розсада після такого підживлення помітно оживає, тому що перекис водію насичує ґрунт і клітини рослин киснем.

Річ у тому, що цей слабкий розчин за своїм складом наближений до складу дощової та талої води, тому і працює як профілактичний засіб проти грибкових хвороб та шкідників. Поливати та обприскувати рослини таким розчином можна через кожні 10-14 днів. Таке підживлення помітно покращує зовнішній вигляд розсади та кімнатних рослин, а також підвищує їх стійкість до хвороб та шкідників.

Рослини стають свіжими як після теплого літнього дощу.


Залишити коментар