Пн. 29 Квітня 2024

Як правильно вибрати хурму

 Зараз триває сезон хурми.  Тому дуже важливо обрати той сорт, який вам буде до смаку.

Форма хурми визначається сортом і буває сферичною, плоскою або трапецієподібною. Також варіюються і кольори: від темно-оранжевого-коричневого до жовто-оранжевого. Відрізняються ці фрукти й за вагою. Нестигла хурма і плоди деяких сортів мають неприємну терпкість і в’язкість.

Батьківщиною хурми є Китай. Але в цей час її вирощують в Ізраїлі, Італії, Туреччині на Кавказі й в Іспанії. У нас цей плід називають хурма/корольок, а в Європі — шарон/персімон.

Шарон — це гібрид яблука і японської хурми. У нього менше терпкої кислоти, а також відсутні кісточки. У шарона шкірка тоненька, а м’якуш твердий, як у яблука. На смак шарон є чимось середнім між айвою, яблуком, абрикосом і хурмою. Чим більше шарон зберігається на холоді й морозі, тим він стає солодшим. Шарон — це хурма, яку зривають з дерева при середньому ступені стиглості. Щоб шарон “дійшов”, його поміщають в коробку зі стиглими бананами й  вже через добу плід стає яскраво-помаранчевим.

Як вибрати плоди сорту “Шарон”? Ознаки такі: великий фрукт; сферична, рідше овальна форма; яскраво-оранжевий колір; твердий плід; не має кісточок (терпкість забирається штучним способом); світла м`якоть; солодкий смак.

Корольки — це вид хурми. Якщо хурма розвивається з жіночої квітки, то корольок — з чоловічої. У корольків відсутня терпкість, вони темно-помаранчеві, а їх м’якуш коричневий. Але бувають і зеленувато-жовті плоди. Смак королька залежить від того, чи відбулося його запилення і, чи утворилося насіння. Якщо запилення відбулося і є насіння, то фрукт буде коричневим і солодким. Якщо запилення не було, то плід буде яскраво-помаранчевий з в’язкою м’якоттю. Поява цього браку викликано неправильним запиленням, що виникає через погодні причини.

Виявляється, на практиці зробити це зовсім непросто. Часто під виглядом хурми “корольок” продають плоди іншого, менш смачного сорту. Для цього фрукти поміщають на пару годин в морозильну камеру. Після того як хурма розморозиться, вона вже втратить і свій первісний колір, і смак.

Ознаки, за якими слід вибирати плоди сорту “корольок”: сферична, трохи плеската форма; темно-помаранчевий коричневий колір; м`який, пружний при натисканні, плід; є кісточки; коричневі прожилки всередині; солодкий, трохи терпкий смак.


Залишити коментар