Пн. 29 Квітня 2024

На Кіровоградщині відкрито насіннєво-селекційний центр

На території Знам’янського лісництва Чорноліського лісгоспу завершено будівництво лісонасіннєвого центру. Тут вирощуватимуть сіянці з закритою кореневою системою.

 “У сіянців із закритою кореневою системою краща приживлюваність, вони швидше розвиваються (більша енергія росту). Значно збільшується термін проведення посадки. В цьому році ми також відкрили насіннєво-селекційні комплекси на Житомирщині й розширили лінію заводу на Хмельниччині. Незабаром буде відкриття таких самих комплексів на Волині, Закарпатті та Івано-Франківщині”, – каже голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

Будівництво насіннєво-селекційних комплексів відбувається в рамках програми президента “Зелена країна”. З початку програми висаджено 243 мільйони деревних рослин.

У чому полягає технологічний процес висівання жолудів дуба?

Спочатку відбувається підготовка торфосуміші для заповнення посівних лунок касет. Паки з торфом завантажуються в спеціальний змішувач субстрату. Тут торф зволожується та змішується з пролонгованими добривами та подається до агрегату для наповнювання касет. Далі касета з торфом прямує до лункоутворювача для жолудів, потім – до посівної машини. Жолудь, потрапивши в гніздо для посіву під дією вакууму міцно тримається на барабані. Барабан обертається та обережно вкладає жолуді в підготовлені лунки. Після цього касета потрапляє на стрічковий конвеєр.

Після контролю висіву касета з заповненими жолудями комірками потрапляє до наступного пристрою, який присипає посіви торфом або піском. Потім касета прямує до пристрою зволоження. Завершується процес висіву насіння на роликовому конвеєрі відводу касет, де лісівник знімає касету та переміщує її на майданчик вирощування сіянців.

Процес висіву насіння хвойних порід майже аналогічний процесу висіву жолудів. З алгоритму випадає лише одна операція: утворення лунок у комірках касети. Також може змінюватися матеріал для присипання посівів з торфу і піску на агроперліт.

Після висіву насіння касети з посівами потрапляють на поле дорощування. Рухома підвісна дощувальна консоль поливає посіви у встановлений час. Години поливу та інтенсивність програмується оператором. Також можна запрограмувати й провести підживлення сіянців.

На полі для дорощування в перший рік планується вирощувати 50 тисяч сіянців сосни та 150 тисяч сіянців дуба звичайного, впродовж 2- 3 років поле для вирощування збільшать, що дасть можливість вирощувати до 3 млн сіянців.


Залишити коментар