Пн. 29 Квітня 2024

Чому не варто викидати шкірок від апельсинів

Ароматна та сонячна апельсинова цедра — чарівна натуральна пряність. Випічка, десерти, напої — їм апельсинова цедра додасть характерного аромату та апетитного кольору. Безперечно, ви можете сказати, мовляв, навіщо заготовляти апельсинову цедру про запас, якщо майже завжди свіжі цитрусові є у продажу. Але саме в такому вигляді ця ароматна пряність завжди буде у вас під рукою. Вона довго зберігається і не займає багато місця, пише Порадниця.

Ретельно вимийте апельсини жорсткою стороною мочалки.

Обсушіть фрукти серветкою і зніміть верхній шар до білого прошарку (він гірчить) — це і є цедра. Найзручніший спосіб — овочечистка.

Оберіть самі, як сушитимете цедру: в спеціальній сушарці, у привідкритій духовці (при 50 градусах близько 3 год.), на батареї (викладіть цедру на пергамент і покладіть у радіатор на 2—3 доби). Сушиться доволі швидко, оскільки вологи у шкірках мало. Цедра буде готова, коли шматочки стануть ламкими.

Тепер подрібніть готову цедру. Для цього скористайтеся ступкою, кавомолкою, машинкою «Мрія». Ступінь помелу обирайте самі. Цедра легко кришиться і розтирається на пудру.

Зберігайте, як і всі спеції, у щільно закритій банці в сухому місці. Додавайте сушену цедру до випічки за смаком (приблизно 1 неповна чайна ложка на 1 кг тіста).

Зручно, що для цієї заготовки не обов’язково спеціально купувати апельсини кілограмами. У міру «поїдання» зчищайте цедру (яку часто просто викидають) і — в батарею. Насушили, подрібнили і зсипали в баночку.

 


Залишити коментар