Пн. 29 Квітня 2024

Визначили сорти лохини, які будуть найзатребуваніші у майбутньому

Морозостійкі низькорослі сорти лохини, будуть затребуваними у майбутньому, адже вони дають удвічі вищий урожай, а їх плоди ідеальні для сушіння.

Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Дмитрієв, фахівець з розсадництва з 30-річним досвідом вирощування лохини, автор сорту Фіолент і співавтор книги «Чорниця високоросла».

Він наголосив, що окремої уваги заслуговують низькорослі сорти — 0,5 м висотою, особливо через їхню високу зимостійкість. Ягоди в них за розміром нагадують велику лісову чорницю. Висаджуючи їх, роблять менші інтервали: відстань між рослинами в ряду — 0,6–0,7 м, міжряддя — 1,5–2 м.

«Відповідно, на гектар потрібно вдвічі більше посадкового матеріалу, але ж і врожай із гектара збирають удвічі більший», – підкреслив фахівець.

Наразі низькорослі сорти не мають попиту в товаровиробників. Та Володимир Дмитрієв переконаний, що це тимчасова ситуація. Рано чи пізно такі почнуть висаджувати, бо вони ідеально підходять для сушіння.

«До низькорослих належить, приміром, Нортблю. Ягоди солодкі, достигають одночасно, зібрані у великі китиці й тому легко збираються. До того ж сорт ніколи не підмерзає. Із середньоплідних варто згадати середньостиглий Нортленд, який теж характеризується надзвичайною зимостійкістю», – порадив він.


Залишити коментар