Пн. 29 Квітня 2024

Збирачів томатів замінить робот

Швейцарська дослідна компанія ETH Zurich за два роки досліджень розробила робота-збирача, який здатний замінити 3,5 працівника, збираючи помідори без пошкоджень. Надалі робота навчатимуть доглядати за тепличними рослинами, повідомляє AgroTimes з посиланням на FreshPlaza.

Дослідники з ETH Zurich працюють над автоматизацією збирання врожаю томатів вже близько двох років. Метою проєкту є розробка сучасного робота-збирача, заснованого на робототехніці, обробці зображень та штучному інтелекті (ІІ), який також може використовуватись в інших сферах вирощування плодової продукції у майбутньому.

За словами дослідника ETH Zurich Тілля Карбахера (Till Karbacher), для догляду за 1 га тепличних томатів на рік потрібно 2815 годин роботи. Робот працює 4246 годин на рік, включаючи нічну роботу. Таким чином, один робот-збирач справляється з догляду на 1,5 га, тому може замінити 3,5 працівника.

«Завдяки обробці зображень та штучному інтелекту, робот-збирач вже збирає томати за плодоніжки, тому плід не розчавлюється захопленням. Крім того, нам також удалося розробити технологію для інших завдань у теплиці. Наступним кроком буде обрізання від стебла до опорної нитки», – сказав Тілль Карбахер.

Окрім збирача томатів, дослідники також розробили робота зі збирання винограду та фруктів.


Залишити коментар